nlc.hu
Aktuális

Villámárvizeket okozott a heves esőzés

Villámárvizeket okozott a heves esőzés az országban – videók

Heves zivatarok csaptak le szerte az országban, a legtöbb csapadék Pécs és Budapest környezetében hullott. A Budapest-Szob vasútvonal egy része járhatatlan, hegyomlás miatt.

Heves zivatarok vonultak az országban, több helyen rövid idő alatt jelentős csapadék esett, és villámárvizek alakultak ki. A legtöbb csapadék Pécs és Budapest környezetében hullott, az 30-50 milliméter sem volt ritka – írja az Időkép

Jármûvek haladnak a zivatar miatt felgyûlt vízben a Margit híd alatt, a budai oldalon 2022. június 9-én

Járművek haladnak a zivatar miatt felgyűlt vízben a Margit híd alatt, a budai oldalon 2022. június 9-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A felhőszakadás miatt a hömpölygő víz Budapest több részén elárasztotta az utakat, és fennakadásokat okozott a közösségi közlekedésben.

A fővárosban több villamos nem közlekedik az esőzés miatt, és nem üzemel a Libegő sem, közölte a Facebookon a BKK.

  • Az esőzés hatására beszakadt az út a Batthyány tér közelében lévő Fazekas utcában, Budapesten.
  • Sárlavina zúdult le a hegyoldalról a Nagymaros és Szob közötti vasútvonalra, ezért a vonatok nem közlekedhetnek. A Budapest-Szob vonalon a vonatok csak Nagymarosig közlekednek, onnan indulnak vissza a Nyugati pályaudvarra.

Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivő-helyettese az MTI-nek azt mondta: Pest megyében főként Szigetszentmiklóson, Halásztelken és Érden, csaknem húsz esetben, ingatlanokba befolyt víz és kidőlt fák miatt kérték a tűzoltók segítségét.

Baranya megyében is sok munkát ad a tűzoltóknak a felhőszakadás. Pécsen kora délutánig több mint húsz bejelentés érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási ügyeletére. Főként pincékbe, garázsokba befolyt víz eltávolításához kértek segítséget.

Az egyik udvarban homokzsákokat is be kellett vetni, egy épület alagsorából nagy mennyiségű vizet kellett kiszivattyúzniuk, a Móricz Zsigmond téren pedig egy kidőlt tuját távolítottak el a tűzoltók.

A police.hu közlése szerint a 12-es főúton a 18-as és a 19-es kilométer között mintegy 1 kilométer hosszan az útra omlott a hegyoldal egy része, ezért az út Nagymaros és Zebegény közötti szakaszát teljes szélességben lezárták. Az omlásban senki nem sérült meg, a helyreállítási munkálatokat a rendőrség biztosítja. A forgalmat Kóspallag irányába terelik, a torlódás több kilométeres. A nemzetközi vonatok menetrendje is módosul: a Szob, Párkány határállomáson ki- és belépő vonatok kerülővel közlekednek.

A Nagymaros és Szob közötti vasútvonalra sárlavina zúdult le a hegyoldalból, a vonatok nem közlekedhetnek. A következő menetrendi változásokra kell számítani:

 A Budapest–Szob vonalon a vonatok csak Nagymarosig közlekednek

és onnan indulnak vissza a Nyugati pályaudvarra. A pótlóbuszok Nagymaros–Szob között Kóspallag–Márianosztra útirányon át, illetve Szob–Szob alsó–Zebegény útirányon át szállítják az utasokat. A buszok 30-50 perc többletmenetidővel közlekednek. A vonalon közlekedő, Szob, Párkány határállomáson ki- és belépő nemzetközi vonatok kerülő útirányon át közlekednek” – olvasható a Mávinform Facebook-bejegyzésében. Ugyanitt, két évvel ezelőtt

egy hasonló hegyomlás után két hónapig szögelték a vasutat és a töltést,

mielőtt ismét megindult volna a közlekedés. A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy ha vízzel elöntött pincébe, garázsba, alagsori helyiségbe menne le az ott lévő ingóságot menteni, előtte mindenképpen áramtalanítsa a helyiséget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top