nlc.hu
Aktuális

Japán: A fénnyel spórolnak, hogy hűteni tudjanak

Japánban a világítással spórolnak, hogy a légkondicionálók mehessenek

37 millió embert kértek arra, oltsák le három órára a felesleges lámpákat, hogy ne alakuljon ki áramellátási zavar.

A japán kormány arra kérte Tokió és óriási agglomerációjának lakosait, hogy hétfőn lehetőségükhöz mérten minél több elektromos eszközt húzzanak ki. Ezzel az a cél, hogy ne legyenek áramellátási zavarok, és a hőségriadóban tudjanak működni a légkondicionálók – számolt be a Telex.

japán lány napernyő alatt, maszkban sétál a nyüzsgő utcán.

(Fotó: Anadolu Agency via AFP)

A BBC azt írta, helyi idő szerint hétfő délutánra vártak megnövekedett áramigényt. A gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium ezért arra kért nagyjából 37 millió embert, hogy délután háromtól három órán át kapcsolják le a felesleges lámpákat és egyéb eszközeiket, mert így mennek a légkondik és elkerülhetik a hőgutát.

A tisztviselők hetek óta figyelmeztettek arra, hogy a hőmérséklet emelkedése miatt áramszünet várható. Úgy tűnik, a kormány kérése ellenére voltak is áramellátási zavarok, például a Sibuja vasútállomáson több mozgólépcső is leállt.

A hétvégén Tokió központjában 35 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, míg a fővárostól északnyugatra fekvő Iszeszaki városában rekord 40,2 fokot mértek.

Ez volt a valaha mért legmagasabb hőmérséklet júniusban Japánban.

A minisztérium vasárnapi közleményében azt írta, hogy Tokióban és nyolc környező prefektúrában a villamosenergia-termelés többletkapacitása várhatóan 3,7 százalékra csökken hétfő délután, miközben a stabil ellátásnál 3 százalékos a puffer.

Nem csak a meleg okoz gondokat

Japán energiaellátottságát az elmúlt időszakban több tényező is negatívan befolyásolta. Márciusban az ország dél-keleti részén földrengés volt, mely nyomán több atomerőmű átmenetileg felfüggesztette tevékenységét. A hatóságok ezen kívül, szintén a közelmúltban, több régi, fosszilis tüzelésű erőművet is bezárattak, hogy ezzel csökkentsék az ország CO2 kibocsátását.  

A japán állami TV jelentése szerint vasárnap délutánig Tokióban 46 embert szállítottak kórházba hőgutával és az illetékesek szerint aggodalomra ad okot, hogy a tikkasztó meleg ellenére sokan, a koronavírus elleni védekezés részeként, személyes döntésük alapján, továbbra is maszkot hordanak. Az illetékes minisztérium ezért arra kéri a lakosságot, hogy kültéren, ha van mód arra, hogy az emberek betartsák a két méteres távolságot, ne visselják a maszkokat, azok ugyanis neveli a hőguta kialakulásának esélyét – írta meg a The Mainichi

Nemrég Ausztráliában is önkéntes fogyasztáscsökkentésre kérték az embereket, de ott nem a hőség okozott problémát, hanem az erőművi kapacitások csökkenése.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top