nlc.hu
Aktuális

Benyújtották a kata-szigorításról szóló törvényt

Benyújtották a kata-szigorításról szóló törvényt

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes indítványozta, hogy a törvényjavaslatot a parlament kivételes eljárásban tárgyalja kedden.

Benyújtotta a kormány az új kata-törvényt – közölte hétfőn a Pénzügyminisztérium.

Annak értelmében 18 millió forintra emelik a bevételi értékhatárt, de csak azok választhatják majd az adózási formát, akik

a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó, terméket értékesítő egyéni vállalkozók.

Az új katásoknak így csak magánszemélyektől származhat bevétele, kivételt képeznek a taxis személyszállítást végzők, akiknél a kizárólag lakossági értékesítés a szolgáltatás jellegéből fakadóan a gyakorlatban megvalósíthatatlan lenne. Mindez azt is jelenti, hogy a Bt.-k is kikerülnek a katások köréből.

számológép, toll, teleirkált papír

Fotó: Pixabay

Fontos változás az is, hogy az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi 50 ezer forint lesz.

A 444 jelezte, hogy parlamentben hétfőn a kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes indítványozta Kövér László házelnöknél, hogy a a katázás radikális átalakítását tervező törvényjavaslatot a parlament kivételes eljárásban tárgyalja.  Ennek értelmében az összevont vitára, az összegző módosító javaslatról való döntésre és zárószavazásra is 2022. július 12-én (kedden) kerülne sor.

Amennyiben az Országgyűlés megszavazza, az új kata szabályai 2022. szeptember 1-én hatályba lépnek.

A választásról szóló nyilatkozatokat legkésőbb szeptember 25-ig kell benyújtani az adóhivatalhoz. Azok, akik nem kívánnak élni az új kata lehetőségével, választhatják az átalányadóra váltást is, amely 2021. január 1-je óta az egyik legkedvezőbb adózási mód. Ezeknek a vállalkozóknak több idejük lesz az átállásra, ők 2022. október 31-ig jelenthetik be az átalányadó választását.

Abban nincs változás, hogy továbbra is az adott hó 12. napjáig kell befizetni. A meghatározott bevételi határértéket túllépő bevételrész után is megmarad a 40 százalékos adó, amit 2023. február 25-éig köteles megállapítani, bevallani és megfizetni.

A katás vállalkozó a társadalombiztosítási, illetve a munkanélküli ellátások esetében havi 108 ezer forint alappal számolhat – ez lényegében változatlan, hiszen 50 ezer forint után eddig is ennyivel lehetett számolni. Más kérdés, hogy az új szabályok megjelenéséig volt egy havi 75 ezres befizetési lehetőség is, amely után eddig 179 ezer forintos alappal lehetett számolni.

A kisadózó vállalkozók tételes adójának megfizetése az alábbi közterheket váltja ki az adóalanyiság időszakában.

  • a vállalkozói személyi jövedelemadó és a vállalkozói osztalékalap utáni adó vagy átalányadó megállapítása, bevallása és megfizetése
  • a saját maga után fizetendő személyi jövedelemadó és társadalombiztosítási járulék megállapítása, bevallása és megfizetése;
  • a szociális hozzájárulási adó megállapítása, bevallása és megfizetése.

A tételes adó megfizetésével a kisadózó nem mentesül az általa foglalkoztatott személyek foglalkoztatására tekintettel teljesítendő adókötelezettségek alól.

Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) elnöke a 444-nek úgy értékelte a tervezett változtatásokat, hogy a kormány reményei szerint szeptember elejétől hatályossá váló változással a ma ismert katázásnak vége van.

Beszélt arról is, hogy az új szabályok nemcsak az ügyvédeket vagy az állatorvosokat szorítanák ki az egyszerűsített adónem alól, de a mellékállású katázás felszámolásával kiszorítanák onnan a rokkantakat és a nevelőszülőket is. 

Az, hogy a kata szigorodni fog, nem érkezett meglepetésként. Varga Mihály pénzügyminiszter június közepén Facebook-oldalán egy bejegyzés keretében is jelezte, hogy szabályozás átalakításán dolgoznak. Állítása szerint azért, hogy „a háborús válságban is megőrizzük a kedvezményes adózást a legkisebb vállalkozásoknak, de a visszaéléseket felszámoljuk”.

Május végén a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László is arról beszélt, hogy több szempontból is ideje lenne megreformálni a kata-t.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top