nlc.hu
Aktuális

Az olcsó bérlet nem elég vonzó a magyar autósoknak

Az olcsó bérlet sem tudná rábírni a magyarokat arra, hogy tegyék le az autót

A Publicus Intézet felmérése szerint különösen a kormánypárti szavazók ragaszkodnak az kocsijukhoz.

A fővárosi autósok csaknem kétharmada akkor se ülne át, ha a tömegközlekedési bérlet, német mintára 9 euró (nagyjából 3600 forint) lenne havonta. Agglomerációs utaknál 18, még távolabbi útnál az autósok 12 százaléka használná a közösségi közlekedést – idézte a Publicus Intézet felmérésének eredményeit a 24.hu.

Kocsit vezet egy nő.

Fotó: Pixabay

A Népszavának készített közvélemény-kutatásból többek közt az derült ki, hogy az olcsó bérletre ugyanakkor azonnal lecsapna a már jelenleg is a BKV, MÁV, Volánbusz járatain utazók 49 százaléka, illetve az egyéb módon – például biciklivel, gyalog – közlekedők 66 százaléka.

Különösen a kormánypárti szavazók ragaszkodnak az autóikhoz. Az összes közlekedési módot figyelembe véve 46 százalékos az olcsó közösségi közlekedést elutasítók aránya, a kormánypártiaknál ez az arány 56, agglomerációs utazásnál 32 százalék. A Mi hazánk és a Fidesz hívei között van a legtöbb autós: 58 és 47 százalék, az ellenzékiek zöme – 63-74 százalékuk – már közösségi közlekedő.

Az olcsó bérlet főleg a 29 év alattiak, nyugdíjasok, inaktívak, 8 általánost végzettek, pestiek és panelben élők számára vonzó. A legérdektelenebbnek a 45-59 év közöttiek, a szakmunkások, a Budán és kertes házban élők.

A parkolási rendszer átalakításával az autósok alig egyharmada, a közösségi közlekedést használók több mint fele ért egyet. A fideszesek és a Mi Hazánk hívei a legelutasítóbbak, az ellenzékiek inkább támogatnának egy ilyen kezdeményezést. A megkérdezettek valamivel kevesebb mint fele támogatná a dugódíjat, a városhatárnál fizetendő behajtási díjat csak a megkérdezettek harmada tartja jó ötletnek.

A budapestiek többsége (pártválasztásától függetlenül) támogatná a nagy értékű (400 millió forintnál drágább) ingatlanok megadóztatását, bár a fideszesek jóval kisebb arányban. Az ellenzékiek az esetlegesen szükségessé váló spórolási intézkedések terén is megértőbbek.

A budapestiek alig ötöde támogatná anyagilag a fővárosi önkormányzatot, ha működése ellehetetlenül az elszabaduló infláció, a központi megszorítás és a háború okozta gazdasági válság miatt.

Noha a jelek szerint a fővárosban nincsen kedve az embereknek lemondani az autós közlekedésről, kényszerhelyzetet teremthet, hogy egyre több kúthálózaton korlátozzák a hatósági áron megvásárolható üzemanyag mennyiségét. Június végén Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) elnöke azt kérte a magyar autós társadalomtól, hogy kezdjenek el spórolni az üzemanyaggal, ugyanis elfogyhat az üzemanyag Magyarországon. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top