nlc.hu
Szabadidő

Újabb benzinkutakon korlátozták a hatósági áras tankolást

Újabb benzinkutakon korlátozták a hatósági áras tankolást, valahol már csak 20 litert adnak

A Mol után további kúthálózatokban korlátozták a hatósági áron megvásárolható üzemanyag mennyiségét, a Lukoilnál már csak 20 litert adnak.

„Azzal a határozott kéréssel fordulunk a magyar autós társadalomhoz, hogy kezdjenek el spórolni az üzemanyaggal, elfogyhat az üzemanyag Magyarországon” – mondta az RTL.hu kérdésére Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) elnöke.

Mint arról beszámoltunk, péntektől a Mol töltőállomásain legfeljebb 50 liter üzemanyagot lehet hatósági áron tankolni, kannába pedig csak piaci áron lehet vásárolni.

A Mol után az OMV is 50 literes mennyiségi korlátozást vezetett be,

a Lukoil benzinkútjain legfeljebb 20 litert lehet tankolni a hatósági áras üzemanyagból, kannába pedig piaci áron is maximum 10 litert adnak.

Az FBSZ elnöke azt mondja, a mennyiségi korlátozás hetek óta jelen van a kisebb, független benzinkutakon is, ahol legfeljebb 5-10-20 literben maximálták a hatósági áron megvásárolható üzemanyag mennyiségét.

Hatósági üzemanyagárak a Mol benzinkútján Salgótarjánban 2022. május 27-én

Hatósági üzemanyagárak a Mol benzinkútján Salgótarjánban 2022. május 27-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Egri Gábor szerint a mennyiségi korlátozás is azt mutatja, hogy fogyóban az üzemanyag, ha ugyanis lenne, nem kellene korlátozni a megvásárolható mennyiséget. Egyúttal arra kérte a magyar autósokat, hogy minél több ember üljön egy autóban, az útvonal megtervezésével csökkentsék az autó fogyasztását, és lehetőség szerint használják a tömegközlekedést.

A Mol közlése szerint nyáron a turisztikai és mezőgazdasági felhasználás lényegesen magasabb a szokásosnál, és jelentősen csökkent a külföldi üzemanyag-behozatal, ez indokolta az óvatosságot, a korlátozás bevezetését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top