nlc.hu
Szabadidő

Lopják a magyar rendszámtáblákat az olcsóbb üzemanyagért

Lopják a magyar rendszámtáblákat az olcsóbb üzemanyag miatt

Lopott rendszámtáblákkal és hamis forgalmi engedéllyel próbálnak hatósági áras üzemanyaghoz jutni a csalók.

Múlt péntektől a magyarországi benzinkutakon csak magyar rendszámú autók tankolhatnak hatósági áron, azaz 480 forintért üzemanyagot. A benzinturizmus megakadályozása miatt bevezetett intézkedés értelmében az autósoknak be kell mutatniuk a forgalmi engedélyt a kasszánál, hogy olcsóbban kapják az üzemanyagot.

Az RTL Híradó körképe szerint minden benzinkútnál elkérték tőlük a forgalmi engedélyt, az autósok szerint ez nem jelent gondot. A számlán pedig rajta van az üzemanyag teljes ára – literenként több mint 700 forint – és a hatósági ár miatti levonás, mintha csak egy kupon miatti kedvezményt érvényesítene a vásárló.

Tájékoztató feliratok a Mol benzinkútján Salgótarjánban 2022. május 27-én

A hatósági üzemanyagárral kapcsolatos tájékoztató feliratok a Mol benzinkútján Salgótarjánban 2022. május 27-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Már az elmúlt néhány napban megjelentek olyanok, akik megpróbálják kijátszani a szabályt. Ratatics Péter, a Mol-Csoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős vezetője a Rádió 1-nek azt mondta:

Mosonmagyaróváron és környékén körülbelül 30 magyar rendszámot loptak el, és szlovák oldalakon már megjelent, hogy lehet vásárolni. Sőt, már hamis forgalmi engedélyekkel is találkoztak a benzinkutakon.

Vannak azonban nyitott kérdések, amelyekre a független benzinkutak máig nem kaptak választ. Például mezőgazdasági felhasználásra lehet-e tartályba tölteni az olcsóbb üzemanyagot, vagy oda kell menni a járművel a kúthoz.

A Mol maga próbálja meg értelmezni a jogszabályt, amely sok részletre nem terjed ki, így például náluk segédmotorba és legfeljebb 20 literes kannába forgalmi nélkül is lehet 480 forintért tankolni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top