nlc.hu
Aktuális

A hőhullám visszatérése

Két hullámban tér vissza a brutális meleg, és nem is a hőmérséklet a legaggasztóbb

Ezen a héten még olcsón megússzuk, az igazi hőhullám a jövő héten érkezik.

Egy masszív, nagy kiterjedésű, az Atlanti-óceán felett újra és újra kiépülő anticiklon okozza a mostani abnormális időjárást, az átmeneti enyhülés után pedig visszatér a brutális meleg, méghozzá nem is akárhogyan. A 24.hu cikke szerint két hullámban számíthatunk a kánikulára.

Az első hullám nyugatról gyűrűzik be: kedden kezdődik az intenzív és gyors felmelegedés, csütörtökön már 30-36 fokos maximumokra és 25-26 fokos napi középhőmérsékletre számíthatunk. Ez a hőhullám még nem tud isten igazából bedörrenteni, 15-én, azaz pénteken egy hidegfront éri el térségünket, ami kissé mérsékli a meleget. A hét utolsó napjaira várható 26-31 fokos csúcsok nagyjából az átlagot jelentik.

Nagymaros

Fotó: Neményi Márton

Vasárnaptól újra rákapcsol a meleg: július 18-21. között igazi hőségnapok jönnek. A maximumhőmérsékletek 33-38 fok között alakulnak, de a 40 fokos hőség sem zárható ki a július 20-21-ei napokon , és éjszaka sem hűl vissza jelentős mértékben: a 26-28 fokos napi középhőmérséklet mindenki számára megterhelő lesz. Előre láthatóan 22-én jön majd egy hidegfront, ami valamelyest letöri a meleget, de ennek mértékéről még korai lenne bármit is mondani. Az biztos, hogy a Balaton megint legalább 29 fokos lesz.

A legnagyobb baj azonban nem a hőség, hanem a szárazság: a következő hetekben jó esetben csak pár milliméter csapadékra számíthatunk, ez pedig beláthatatlan következményekkel jár a mezőgazdaságban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top