nlc.hu
Aktuális

Július 23-i melegrekordok

Hőség: több melegrekord is született ma – frissítve!

Rekordokat hozott a mostani hőhullám.
hőség

Több melegrekordról is beszámolt az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton – szúrta ki Facebook-oldalán az MTI. Bejegyzésük szerint pénteken megdőlt a budapesti melegrekord: Újpesten 38,3 fokot regisztráltak.

Szombat hajnalban szintén a fővárosban, a János-hegyen mindössze 26,9 fokig hűlt le a levegő, ez több mint egy fokkal tér el az előző, adott napi minimumrekordtól.

Már az is biztossá vált, hogy a napi maximumhőmérsékleti rekord is megdőlt szombaton. Az eddigi július 23-i csúcsérték 39 fok volt, de a meteorológiai szolgálat posztjának írásakor Kiskunfélegyházán már 40 fokot is mértek, és – mint megjegyezték – még tovább melegszik a levegő.

Az országos tisztifőorvos amúgy szerdától eredetileg szombat éjfélig rendelte el a legmagasabb fokozatot, a harmadfokú hőségriasztást, de ezt később kedd éjfélig meghosszabbította.

Zivatarok törik meg a hőséget

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint szombat délután zivatarok alakulhatnak ki főként az Alpokalján, Észak-Dunántúlon, Pest megye északi felén, illetve az Északi-középhegység térségében. Ezekhez a zivatarokhoz általában viharos széllökés, jégeső, illetve lokálisan intenzív csapadékhullás társulhat, de délután a Dunántúl nyugati területein egy-egy hevesebb zivatar sem kizárt. 

UPDATE (19:11):

A nappali melegrekord is megdőlt szombaton – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Mostanáig a július 23-i melegrekord 39 Celsius-fok volt, melyet 2015-ben két állomáson – Békéssámson és Felcsút – is rögzítettek. Ez most 2,5 fokkal megdőlt, ugyanis Kiskunfélegyházán és Hódmezővásárhelyen is 41,5 fokig melegedett a levegő.

Az abszolút melegrekord viszont nem dőlt meg: így továbbra is a 2007. július 20-án, Kiskunhalason mért 41,9 fok a meteorológiai szolgálat méréseinek kezdete óta regisztrált legmagasabb hőmérséklet.

Kiemelt kép: illusztráció, MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top