nlc.hu
Aktuális

A sivatag, ahol élni fogunk – ijesztő videó a magyarországi vízhiányról

A sivatag, ahol élni fogunk: ijesztő videó készült a magyarországi vízhiányról

Egy videós kisfilmje mutatja be, milyen következményei vannak Magyarországon a vízhiánynak.

Lassan 1 millió hektárhoz közelít az aszálykárral érintett termőterületek nagysága Magyarországon, a becslések szerint már 800 milliárd forint környékén jár az anyagi veszteség, és az aszály veszélyhelyzeti operatív törzs javaslata alapján a kormány úgy döntött, moratóriumot rendel el 2022 szeptemberétől 2023 év végéig a mezőgazdasági vállalkozások beruházási és forgóeszközhiteleire.

Pápai Gergely videós heteken át járta az országot, hogy bemutassa az aszály hatásait, hogy mennyire nagy is a baj, és a közel 20 perces kisfilmjének A sivatag, ahol élni fogunk címet adta. 

 

„A film egy két éve készülő audiovizuális projekt, egy sorozat 12. része és Az utolsó eső a fakitermelésen című epizód folytatása. A sorozat környezetünkhöz való viszonyunkat elemzi, gyászmunka, a tájat és benne saját magát elpusztító ember ábrázolása. Szmogban, autók között, maszkban iszkoló emberek, protofasiszta épületegyüttesek, ipari erdők és magasfeszültségű vezetékek végtelen szekvenciái érzékeltetik az emberi tevékenység tájra gyakorolt hatását. A filmek hangja analóg elektronikus hangszerekkel készül, és egyfajta flow vagy improvizáció, ami a képeken látható tájakhoz és hangulatokhoz kapcsolódik” – nyilatkozta az alkotó a Telexnek.

Gazdálkodó nézi aszállyal sújtott kukoricáját

Herczeg Tibor gazdálkodó vizsgálja aszállyal sújtott kukoricáját Orosháza közelében lévő földjén 2022. július 7-én. (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A szárazság pedig nemcsak a mezőgazdaságot sújtja, a városokban is érezteti a hatását. Vízfelületeink nagysága is drasztikusan csökken, elég csak lemenni a Velencei-tóra vagy a Balatonra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top