nlc.hu
Aktuális

Hatalmas lángokkal ég a Mecsek - videó

Hatalmas lángokkal ég a Mecsek, hétvégi házakat is kellett oltani

Hétvégi házak is lángra kaptak egy nagy kiterjedésű bozóttűzben Pécs nyugati külvárosában, a Mecsekoldalban csütörtök délután.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Horváth Nikolett Csilla azt mondta,

a tűz egy bozótosban keletkezett a város hétvégi házas, gyümölcsös kertekkel tarkított városrészében, az Akó dűlő környékén.

A lángok hétvégi házakra is átterjedtek. Sérültről egyelőre nem értesült a katasztrófavédelem.

tűzoltó

A kép illusztráció. (Fotó: iStock)

A szóvivő arról is beszámolt, hogy a pécsi, komlói és szigetvári tűzoltók nagy erőkkel dolgoznak a tűz körülhatárolásán, az ingatlanok megóvásán. Mentő és -helikopter is érkezett a területre, de nehéz most leszállóhelyet találni.

A Tettye Forrásház pedig azt közölte, hogy az oltás során a tározók gyorsabban kiürülnek, ezért azt kérik Éger-völgy, Ürög és Patacs városrész lakóit, hogy a tűz megfékezéséig csak a legszükségesebbre használják az ivóvizet. 

Videó is készült a tűzről:

Máshol is tűz ütötte fel a fejét:

Az MTI pedig azt írja, hogy a Pest megyei Örkény és Tatárszentgyörgy környékén mintegy ötven hektáron ég az aljnövényzet. Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Csámpai Attila azt mondta, a lángok a közeli erdőt is veszélyeztetik, a tűzoltók ezért nagy erőkkel vonultak ki. A lángokat a dabasi, a monori és a kecskeméti hivatásos tűzoltók oltják. Egy ceglédi egység és a Pest megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is elindult a tűzesethez.

Rajtunk is múlik, lesznek-e további tüzek 

Dóka Imre őrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivő-helyettese korábban elmondta az nlc-nek, hogy eddig már 12 100 tűz keletkezett a szabadban, csaknem kétszer annyi, mint tavaly. Csak júniusban 971 szabadtéri tűz keletkezett, ami tavaly júniushoz képest 9 százalékos emelkedést jelent. A szakember hozzátette, hogy a lakosságnak is jobban oda kellene figyelni a környezetére, pláne ilyen hőségben, ugyanis a szabadtéri tüzek túlnyomó többsége emberi gondatlanságra, felelőtlenségre vezethető vissza. 

(via, via és via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top