nlc.hu
Aktuális

Megdőlt az országos és a budapesti melegrekord

Megdőlt az országos és a budapesti melegrekord is

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint Baján majdnem 40 fokot mértek, mindeközben szombatra figyelmeztetést adtak ki a zivatarok miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán azt írja, hogy az előzetes adatok alapján a bajai 39,6 fokkal megdőlt az országos melegrekord, sőt, mivel Újpesten 38,2 fokot mértek, ami 0,1 fokkal magasabb, mint az eddigi legmagasabb érték, a budapesti melegrekord is megdőlt.

Hozzátették, a rekord véglegesítését majd az adatellenőreik végzik el.

Egy fiatal nő és egy gyerek hűsíti magát egy szökőkútnál.

Egy fiatal nő és egy gyerek hűsíti magát egy szökőkútnál. (Fotó:
MTI/Czeglédi Zsolt)

Mindeközben zivatarveszély miatt országos figyelmeztetéseket adtak ki szombatra, augusztus 20-ára. Az OMSZ veszélyjelzése szerint Budapestre, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést zivatarveszély miatt. Emellett az ország nagy részére a felhőszakadás veszélye miatt is figyelmeztetést adtak ki: a fővárosra, továbbá Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád és Tolna megyére másodfokút.

Azt írták: a térséget elérő hullámzó hidegfront hatására zivatarokra kell számítani. Az éjszaka második felétől egyre inkább a felhőszakadás lehet a fő veszélyforrás, szombaton napközben több hullámban, több helyen várhatók zivatarok, a legkisebb eséllyel az északkeleti megyékben. A zivatarokat a felhőszakadás mellett helyenként viharos szél és jégeső kísérheti.

Mindeközben az ország északkeleti, keleti megyéiben még 25-26 fok közelében alakulhat a napi középhőmérséklet. A csúcsértékek általában 25 és 31 fok között valószínűek, de északkeleten még melegebb lesz, 34-36 fok is előfordulhat. A hőség veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki szombatra Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat többször felhívta a figyelmet arra, hogy zivatarok is befolyásolhatják az augusztus 20-ai ünnepi programokat. Ezért azt kérték: aki kilátogatna a rendezvényekre, kövesse az időjárás alakulását, a veszélyjelzéseket. Az ünnep biztonságos lebonyolításáért idén is az operatív törzs felel. A testület reggel 7 órától folyamatosan ülésezik, figyelemmel kíséri az időjárási helyzet alakulását, és ha szükséges, dönt a szabadtéri rendezvények biztonságos megtartásához szükséges lépésekről. A szombat délelőtt 9 órára tervezett légi parádét már lemondták. A szombaton 21 órakor kezdődő tűzijátékról az operatív törzs a szombat déli ülését követően dönt, írja az MTI. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top