nlc.hu
Aktuális

500 éve nem volt ilyen súlyos aszály Európában

500 éve nem volt ilyen súlyos aszály Európában

Az Európai Bizottság kutatási részlege egy új, meglehetősen aggasztó jelentésben foglalta össze az idei nyár aszályhelyzetét, itt Európában.

Az Európai Bizottság kutatási részlegének aszályügyi szervezete, a Global Drought Observatory jelentéséből kiderül többek között, hogy a kontinens területének 47 százalékán figyelmeztetést adtak ki az aszály miatt, további 17 százalék pedig riasztási fokozatban van. 

A Bizottság azt is írja, hogy az előzetes adatok alapján a jelenlegi aszály Európa elmúlt 500 évében a legsúlyosabbnak tűnik.

Továbbá arra figyelmeztet, hogy a helyzet romlik többek között Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában, Franciaországban, Németországban, Hollandiában, Belgiumban, Luxemburgban, Romániában, Magyarországon, Észak-Szerbiában, Ukrajnában, Moldovában, Írországban és az Egyesült Királyságban.

Mariya Gabriel kutatásért felelős biztos szerint a tartós hőhullám és a vízhiány példátlan krízishelyzetet teremtett az egész EU vízkészletében, az intenzív erdőtűzszezon jelentős hatással van a növénytermesztésre. Mariya hozzátette:

Az éghajlatváltozást kétségtelenül évről évre jobban érezhetjük.

 

Az EU előrejelzése szerint az előző öt év átlagához képest idén a szemes kukorica betakarított mennyisége 16 százalékkal, a szójababé 15 százalékkal, a napraforgóé pedig 12 százalékkal lesz kevesebb az unióban.

Egy korábbi cikkünkben, amelyek a tomboló tűzvészekről, és az itthon is egyre sűrűbben előforduló kültéri tüzekről írtunk, idéztük az ENSZ Az ENSZ egyik, februári jelentését, amely arra a következtetésre jutott, hogy a pusztító erdőtüzek kockázata világszerte ugrásszerűen megnő az elkövetkező évtizedekben, mivel az éghajlatváltozás tovább fokozza a „globális erdőtűzválság” kialakulását. Ebben azt is írták, hogy amennyiben nem sikerül visszaszorítani a kibocsátást, és a bolygó jobban felmelegszik, az évszázad végére akár 57 százalékkal is megnőhet az erdőtüzek száma.

(BBC)

Kiemelt kép: Pexels

Száraz föld

A kép csak illusztráció.(Fotó: Pexels)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top