nlc.hu
Aktuális

Radikálisan megváltoznak a felvételik 2024-től

Kiszivárgott: radikálisan megváltoznak a felvételik, nem lesz követelmény a felsőoktatásbeli felvételiknél az emelt szintű érettségi

A nyelvvizsga-követelmény után újabb könnyítés van kilátásban a felsőoktatásban: egy kiszivárgott dokumentum szerint megszűnhet felvételi követelményként az emelt szintű érettségi.

Augusztus 19-én a felsőoktatás 2024-es átalakításának részleteiről kaptak levelet a hazai egyetemek rektorai a Kulturális és Innovációs Minisztérium Felsőoktatásért Felelős Helyettes Államititkárságától. A levélből kiderül, hogy az egyetemek 2024-től újra felvételiztethetnek, és megváltozik a pontszámítás módja is. A 200 tanulmányi és 200 érettségi pont melletti 100 többletpontot 100 intézményi pont váltja fel. Ez azt jelenti, hogy az egyetem maga döntheti majd el, hogy mire és mennyi többletpontot ad majd a felvételiztetőnek. Vagyis megszűnik az eddigi központosítás, az egyetemek maguk dönthetnek majd arról, mit értékelnek a diákjaikban felvételikor – írja a hvg.

Diákok

Képünk illusztráció (Fotó: Pixabay)

Az eddigi négy tantárgy helyett öt tantárgyat kell számításba venniük, és maguk dönthetik el, melyik lesz a számukra fontos ötödik tantárgy. 2024-től nem lesz felvételi követelmény az emelt szintű érettségi. A középszintű érettségi százalékos eredményének kétharmada számít majd felvételi pontként, emelt szintű érettségi esetében a százalékkal megegyező pontszámot kap a felvételiző. Vagyis egy tökéletes középszintű érettségivel 133, míg egy tökéletes emelt szintű érettségivel 200 pontot lehet majd összegyűjteni. A Hankó Balázs által küldött levélben az is szerepel, hogy a jelzett változások már a 2023-as felvételi eljárás során alkalmazhatóak, noha kötelező jelleggel csak 2024-től kell alkalmazni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top