nlc.hu
Aktuális

Eljárás indult az Aldi ellen

Eljárás indult az Aldi ellen az elkért személyik miatt

Több bejelentés is érkezett az adatvédelmi hatósághoz, mert az Aldi mindenkitől elkéri a személyijét, ha alkoholt vásárol.

Még augusztusban vezette be az Aldi, hogy kortól függetlenül, minden vásárlójuktól elkérik a személyi igazolványt, aki alkoholt tesz a kasszaszalagra. Akkor is, ha nyilvánvalóan egy 40-50 évesről vagy még idősebbről van szó.

A szokatlan eljárást azonban sokan kifogásolták a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH), amely eljárást indított az ügyben. Csütörtöki közleményük szerint több bejelentés is érkezett az Aldi „alkoholtartalmú italok vásárlása kapcsán kialakított új adatkezelési gyakorlatára vonatkozóan. A beadványokban jelentősen eltérő adatkezelési gyakorlatot panaszoltak az egyes üzletekben”. Ezért a NAIH augusztus 19-én hivatalból adatvédelmi hatósági eljárást indított.

Pénztáros dolgozik az Aldi diszkontlánc I. kerületi, Mészáros utcai üzletében 2020. február 25-én

Pénztáros dolgozik az Aldi diszkontlánc I. kerületi, Mészáros utcai üzletében 2020. február 25-én. A kép illusztráció (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Az áruházlánc korábban azzal indokolta a eljárást, hogy a módszer megkönnyíti a kasszások munkáját. Mint akkor közölték, a pénztáros a kassza rendszerébe begépeli a pontos születési dátumot, a szoftver pedig egy egyszerű kivonási műveletet végez a születési dátum és az aznapi dátum alapján. A folyamat célja az Aldi szerint csupán az, hogy teljes mértékben kizárja a szubjektív tényezőket, egyúttal biztosítsa, hogy véletlenül, figyelmetlenségből, vagy tévedésből se kerülhessen sor 18 év alatti személyek részére alkoholos tartalmú ital értékesítésére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top