nlc.hu
Aktuális

95 milliós óriásbírságot kapott az Aldi

Óriási összegre büntették az Aldit, mert az összes alkoholt vásárlótól személyit kértek

A gondot az jelentette, hogy rögzítették a vásárlójuk születési adatait, és ezt az adatot 180 napon át tárolták.

Tavaly hazánkban kisebb közfelháborodás fakadt abból, hogy az Aldi bolthálózatban még akkor is elkérték az alkoholos italt vásárlók személyigazolványát, ha azok már egyértelműen betöltötték a 18 éves életkort. A gyakorlatról most kiderült, hogy jogsértő, és az Aldinak 95 millió forintos bírságot kell fizetnie miatta – írja a hvg.

Aldi

Tőle vajon elkérték a személyijét a pénztárnál? (Fotó: Profimédia)

Az áruházlánc egy percig sem tagadta a gyakorlatot, ami úgy zajlott, hogy a pénztáros elkérte a személyit, majd a kassza rendszerébe beütötte a vevő születési dátumát, a szoftver pedig egy egyszerű kivonási művelettel megmutatta, jogosult-e az illető alkoholvásárlásra. Az Aldi ezzel csak a dolgozói munkavégzését kívánta könnyíteni, ám később mégis fogyasztóvédelmi eljárás indult az ügyben, sőt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) tavalyi beszámolójából arra is fény derült, hogy többen adatvédelmi panaszt tettek az ügyben. Volt, aki hiába kért adatkezelési tájékoztatót arról, hogy az üzlet milyen jogalapon rögzíti az adatait, nem kapott.

A NAIH eljárást indított, és mivel az üzletlánc 180 napig a naplófájlok részeként tárolta a rögzített adatokat, amihez az Aldi adatrögzítői is hozzáférhettek, büntetést szabott ki a cégre adatvédelmi jogsértés miatt. 95 millió forint adatvédelmi bírság megfizetésére, illetve az életkor ellenőrzésével kapcsolatos gyakorlata felülvizsgálatára és az üzlethelyiségekben megvalósuló adatkezelésekre vonatkozó adatkezelési tájékoztató kihelyezésére kötelezték az üzletláncot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top