nlc.hu
Aktuális

Kifizetési stopot rendelt el a kormány, csak a béreket fizetik ki

Kifizetési stopot rendelt el a kormány, ez lesz a CSOK-kal

Nincsen teljes tilalom, a béreket például ki fogják fizetni.

Megjelent egy kormányhatározat arról, hogy a kormány alá tartozó szervek – néhány tételtől eltekintve – október 31-ig nem fizethetnek ki lényegében semmit, ami nem bérköltség, írja a Telex. Információik szerint a kivételek közé tartozik a bérek és más személyi juttatások mellett az önkormányzatok és egyéb szervek gyermekjóléti, egészségügyi, köznevelési terheinek finanszírozása, a nemzetközi szerződésekhez, vagy más jogszabályokhoz kötött kiadások, illetve a 2014-2020-as uniós programok esedékes kifizetései.

Tóth Levente, a Bank360.hu vezető szerkesztője szerint ez alapján a jogszabályon alapuló olyan állami támogatások folyósítása is biztosítottnak látszik ez alapján, mint például a csok, a babaváró hitel vagy a már csak az év végéig igényelhető lakásfelújítási támogatás. 

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. szeptember 17-én.
(Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A fentieken kívül bizonyos esetekben az államháztartásért felelős miniszter, vagy a miniszterelnök engedélyezhet kifizetéseket, de alapesetben most nincsenek tanácsadói kifizetések, nem lehet rendezni a külsős takarítók, biztonsági cégek számláit, nincsenek üdítőital, vagy kávébeszerzések, papír viszont esetleg igen, ha a hivatal bizonyítani tudja, hogy a közfeladat ellátásához alapvetően szükséges beszerzésről van szó. A Bank360.hu szerint a nem publikált jogszabály alkalmazásakor derül ki, kinek mondják azt, hogy nem kérik az árut vagy csak novemberben fizetnek majd. Az államtól egyedi vagy nem jogszabályban konkrétan rögzített támogatást váró szervezetek, önkormányzatok is számíthatnak arra, hogy nem, vagy csak késve juthatnak a pénzükhöz.

A Telex forrásai szerint, hogy megértsük, miért volt szükség erre az intézkedésre, májusig kell visszamenni, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter ugyanis bejelentett egy gigantikus csomagot, ami tartalmazott érdemi állami vállalásokat is. Csak éppen a zárolások hiába fogalmaznak meg mindenféle spórolást, hiába voltak erre fejezetenként keretszámok, nem biztos, hogy ezek a megfelelő ütemben meg is valósultak. Vagyis forrásaink szerint alighanem arról van szó, hogy a Nagy Márton által bejelentett kiadáscsökkentéseket kell most ellenőrizni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top