nlc.hu
Aktuális

Hídlezárás a pedagógusokért

Országos pedagógussztrájk: a Margit híd lezárása után megtelt a Kossuth tér

Mind a négy forgalmi sávot és a villamossíneket is elfoglalták.

A meghirdetett esemény címének megfelelően szerdán délután öt óra után lezárták a Margit hidat az oktatás helyzete miatt tüntetők. A Magyar Hang tudósítója szerint nagyon sokan vannak, a demonstrálók elfoglalják mind a négy forgalmi sávot és a villamossíneket is, a hidat teljes szélességében és hosszában megtöltik. Sőt, többen még a Jászai Mari téren is várakoznak.

A céljuk megmutatni a kormánynak, hogy „a tanárok jelenlegi helyzete tarthatatlan, és hogy joguk van sztrájkolni, hiszen a sztrájk alapjog”. Október 5-e a pedagógusok világnapja, ennek szerintük a pedagógusok ünnepléséről és megbecsüléséről kéne szólnia, „de ezt a jelenlegi politikai intézkedések lehetetlenné teszik”. – Tüntetni fogunk tanárainkért, hogy valóban meg legyenek becsülve, hiszen ha nincs tanár, nincs oktatás és akkor jövő sincsen – közölték az esemény meghívójában.

A hídtól a Kossuth térre vonultak az emberek, ahol este hétkor koncert és tüntetés kezdődött. A Telex információi szerint a Kossuth téren fél nyolckor már mozdulni sem lehet, annyian vannak!

Október 5-én, a pedagógusok világnapján ez nem az első tiltakozási forma, amit a tanárok és a diákok választanak. Ahogy arról az nlc is beszámolt, reggel élőláncot szerveztek Budapest belvárosában. Több iskolában sztrájkoltak a pedagógusok vagy a polgári elégedetlenséget választották. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete napközben azt közölte, hogy 460 intézményben tiltakoztak ma.

Sztrájk

Képünk illusztráció (fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top