nlc.hu
Aktuális

Országos pedagógus sztrájk

Kilométeres élőlánc, polgári engedetlenség, megtelt Kossuth tér – Ez történt eddig a pedagógussztrájkon

84 iskolából 947 tanár polgári engedetlenkedik, több ezren sztrájkolnak.

Országszerte több száz iskolában több ezer tanár demonstrál ma polgári engedetlenséggel, sztrájkkal, szolidaritási akciókkal az oktatás és az oktatási dolgozók helyzetének javítása érdekében. A mai sztrájknapon nem minden tanár választja az egész napos munkabeszüntetést, sokan inkább a polgári engedetlenségre voksolva más módon vesznek részt különböző akciókban. A tanárok mellett a szülők is kiállnak: szerda reggel több helyen élőlánccal és flashmobbal hívják fel a figyelmet a közoktatás problémáira. A Telex információi alapján ez történt eddig a nap folyamán:

  • Szerda reggel 8-kor elindult az országos pedagógussztrájk. A Tanítanék információi szerint 84 iskolából 947 tanár polgári engedetlenkedik, több ezren sztrájkolnak.
  • Sokan választották a polgári engedetlenséget, ami igaz, nem egy törvényes formája a munkabeszüntetésnek, de a sztrájktörvény elfogadása óta sokkal szabadabb formája. Többen a munkabeszüntetés mellett különböző demonstrációkkal hívták fel a figyelmet a közoktatás problémáira. Például flashmobot szerveztek, ahol eltemették a közoktatás problémáit.
  • Budapesti iskolák mellett sok vidéki városban is sztrájkoltak tanárok, például Szegeden, Debrecenben, Szombathelyen, Pécsett, Gödön és Szolnokon.
  • A budai iskolák a Széll Kálmán téren demonstráltak, kilenc pesti iskola tanárai pedig a Madách téren. Ide több száz tanár és diák érkezett, akik ezek után átvonultak a Belső-pesti Tankerületi Központhoz, aminek ajtajára üzeneteket ragasztottak.
  • Budapesten a legtöbb embert megmozgató demonstráció egy élőlánc volt, amiben több ezer ember vett részt, és több kilométer hosszan nyúlt el. 
Diákok szervezésében sok ezres tömeg zárta le a Margit hidat délután 5 órakor. A hídtól a Kossuth térre vonultak az emberek, ahol este hétkor koncert és tüntetés kezdődött. A Telex információi szerint a Kossuth téren fél nyolckor már mozdulni sem lehet, annyian vannak!
 
sztrájkoló pedagógusok

Fotó: Tanítanék Mozgalom Facebook

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top