nlc.hu
Életmód

Országszerte tiltakoznak a tanárok szerdán

Ma országos pedagógussztrájk lesz hídfoglalással, élőlánccal és koncerttel

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) javaslata szerint szerdán mindenütt legyen sztrájk a magyar oktatásban. Eddig 13 ezer pedagógus jelezte a szervezetnek, hogy csatlakozik a mai sztrájkhoz, de a szervezők szerint ennek akár a kétszeresére is van esély.

A mai sztrájknapon nem minden tanár választja az egész napos munkabeszüntetést, sokan inkább a polgári engedetlenségre voksolva más módon vesznek részt különböző akciókban. A tanárok mellett a szülők is kiállnak: szerda reggel több helyen élőlánccal és flashmobbal hívják fel a figyelmet a közoktatás problémáira – írja a Telex.

Sztrájk

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Események a reggeli órákban

  • Budapesten reggel 7-7:20-ig a Móricz Zsigmond Gimnáziumnál terveznek élőláncot szülők, diákok közösen.
  • Csepelen a a Jedlik Ányos Gimnázium, a Móra Ferenc és a Vermes Miklós Általános Iskolák között szeretnének a résztvevők élőláncot alkotni. 7:15-től „Nincs tanár, nincs jövő!” címmel.
  • Hasonló akció várható Szegeden is 7:30-kor, a szegedi SZC Gábor Dénes Technikumnál és a Szegedi Deák Ferenc Gimnázium előtt.
  • Budapesten reggel 7:30-kor az Eötvös József Gimnázium és az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium tanári karának jelentős része, szülők és diákok egy nyilatkozatot szeretnének felolvasni az összegyűlt tömegnek, majd fotót készítenek.
  • A Karinthy Frigyes Gimnáziumban 7:45-kor indul az élőlánc, amiben szülők, diákok, tanárok vesznek részt. Mindenki visz egy vödröt otthonról, ezekkel állják körbe az iskolát fekete ruhában. A vödörrel azt fejezik ki, hogy az iskola számos terme, folyosója, mellékhelyisége, tanárija évek óta beázik. 8:30-tól egy performance-t terveznek.
  • A Dunakeszi Bárdos Lajos Ált. Isk. tanárai csatlakoznak a holnapi sztrájkoz. Tanítás sem lesz az iskolában, a tanárok 98 százaléka nem veszi fel a munkát. Emellett a szülők is komoly megmozdulást szerveznek. Élőlánccal 8 órakor az iskolánál. Táblákkal, egyenpólókkal, molinókkal.
  • Budapesten egészen a Ferenciek terétől a Keleti pályaudvarig tartó élőláncot terveznek a demonstrálók 7:45-9:00 között.
  • A Madách téren reggel 9 órától több iskola összehangolt szervezésében tartanak majd flashmobot.

Veszprémben pedig egész nap megmozdulásokra és élőláncra kell számítani. Várható még tiltakozás Óbudán, Budaörsön, Sopronban, Budakalászon és a Széll Kálmán téren is. Délután három körül a szakszervezetek fognak petíciót átadni az alapvető jogok biztosának fővárosi és területi hivatalainál. Többek között Budapesten, Győrben, Miskolcon és Pécsett.

Események délután

A szervezők a Margit hidat délután öt órakor tervezik elfoglalni, ahol a szervezők krétákat osztanak ki, melyek segítségével a résztvevők az üzeneteiket az aszfaltra írhatják. Miután vége lesz a hídfoglalásnak, a terv szerint a tömeg átvonulna a Kossuth térre. A Parlament elé este hét órára a noÁr Mozgalom és a Tanítanék Mozgalom közösen szolidaritási koncerttel egybekötött tüntetést szervezett a pedagógusokért. Az esemény ugyan ingyenes, de az adományokból pótolni szeretnék a tüntető pedagógusok kiesett bérét. Fellép többek között a Kiscsillag és Péterfy Bori is. Szegeden este hattól a Széchenyi téren várható demonstráció.

A két pedagógus-szakszervezet évek óta nem tud megállapodni a kormánnyal a követeléseikről. A kormány azt ígéri, hogy EU-s helyreállítása alapból fizeti ki a tanárok bérigényét, csakhogy azt senki sem tudja, mikor kapja meg az ország. A kormány ettől függetlenül januárra egy 10 százalékos béremelést ígér, de a szakszervezetek szerint ez nem elég, 35 százalékosra lenne szükség az ágazatban. A tanárok emellett régóta küzdenek a munkaterheik csökkentéséért is és a sztrájkjoguk visszaállításáért is. Az események nemrég a Kölcsey Gimnázium tanárainak elbocsátása után kapcsoltak új fokozatba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top