nlc.hu
Aktuális

Gigasztrájk a pedagógusokért

Gigasztrájkra és tüntetésre készülnek október 5-én a tanárokért, már több mint 200 iskola csatlakozott

Sztrájk, hídfoglalás, koncertek, tüntetés is lesz október 5-én, az oktatás világnapján.

Közös tüntetést szervez a Tanítanék Mozgalom és a noÁr Mozgalom szerda este 7 órára a Kossuth térre. Koncertek is lesznek, fellép a Kiscsillag, a Péterfy Bori & Love Band, Funktasztikus, a Mered, Szakács Gergő, Nági & Betti, Agócs Márton, a Damara és Molnár Áron – írja a 444.hu.

Az esemény célja, hogy „a pedagógusok, a diákok, a szülők – az egész társadalom – együtt álljanak ki az oktatás és az oktatási dolgozók jövőjéért, illetve szolidaritást mutassanak a kirúgott pedagógusokkal”. 

A hétvégén is folyamatosan érkeztek a sztrájkbejelentések a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez. Sok tanár azután csatlakozott a tiltakozáshoz, hogy pénteken több tanárt kirúgtak a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból azért, mert részt vettek a polgári engedetlenségben. A szerdai sztrájkra eddig több mint 200 iskolából jelentkeztek országszerte.

Szintén szerdán lesz az országos pedagógussztrájk, délután 5-re pedig hídfoglalást hirdettek a diákok a Margit hídra, ami 7-ig fog tartani.

A pedagógusok sztrájkjogát törvénymódosítást korlátozza, a törvény „láthatatlanná” teszi a sztrájkot. A PDSZ korábban az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult.

pedagógussztrájk, "a sztrájk alapjog"

Törley Kata, a Kölcsey Gimnázium előtt (Fotó: Tanítanék mozgalom / Facebook)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top