nlc.hu
Aktuális

A hordozható monitor előnyei

Irodai munka egy szál mobillal, Netflix a sátorban: ezért van szükséged egy hordozható monitorra

Egyre népszerűbbek az egy mozdulattal elrakható és letámasztható mobil kijelzők, amelyekkel bármilyen helyzetet megoldhatsz laptop, PC nélkül is. Megmutatjuk, hogyan.

Voltál már úgy, hogy semmi kedved nem volt laptopot cipelni, pedig fontos mutogatni valód volt? Prezentáció a munkahelyen, nyaralós fotók a családi összejövetelen, vagy YouTube-diszkó a házibuliban: ezernyi olyan helyzet akad, ahova egy teljes gép felesleges, egy kijelző viszont elengedhetetlen. Ilyenkor tökéletes megoldás egy hordozható monitor. Leírva furcsának tűnhet, hiszen a monitor a legtöbb felhasználó fejében fix tárgyként él, amelyet egyszer letesz valahova, és az ott is marad, legyen szó az íróasztalodról otthon, vagy a munkaállomásodról az irodában. Pedig egyre népszerűbbek a hordozható megoldások, nem véletlenül, hiszen nagyon is hasznos, ha magaddal tudod vinni; megmutatjuk, miért. Példákért pedig az egyik legnevesebb számítógépalkatrész- és perifériagyártó, az ASUS modelljei közt böngészünk.

Mit jelent a hordozható monitor?

Ha szeretnénk, minden monitor hordozható, hiszen ezek a modern készülékek már nem igényelnek sok csatlakozást – a hang- és a videójel is egy kábelen érkezik, ezen kívül már csak az áramellátásról kell gondoskodni –, laposak és viszonylag könnyűek, méretük pedig 20-22 inch, azaz 50 centi körüli átmérőnél kezdődik, tehát viszonylag könnyen szállíthatóak. A fő különbség köztük és hordozhatóként is árult testvéreik között, hogy ez utóbbiakat mobil felhasználásra is tervezték: kisebb méretűek – átmérőjük jellemzően a laptopok kijelzőihez hasonlít, tehát 13-16 inch közöttiek –, még vékonyabbak és könnyebbek, nincs külön állványuk, ahelyett egy hajtogatható hátlap gondoskodik a megtámasztásról, és strapabíróbbak, mint a „fix” kijelzők.

ASUS hordozható monitor

Ez az ASUS-alapmodell 15,6 inches méretével, Full HD felbontásával és nagyszerű színhelyességével tökéletes társad lesz

Hatalmas előnyük még, hogy sokkal könnyebb őket csatlakoztatni a legkülönfélébb eszközökhöz: a fejlettebb modelleken egy szál USB-C kábelen érkezik az áram, a hang- és a videójel, de az olcsóbb monitorok esetében is „megússzuk” egy-két USB- és ha kell, egy HDMI-kábellel. A kijelző technológiája, minősége, felbontása változatos, ahogy extra funkcióik is, mint az érintésérzékeny felület és a mellékelt stylust (nyomásérzékeny digitális toll).

Miért lenne szüksége ilyesmire bárkinek is?

Számtalan okból, még a bevezetőben említettekhez képest is. Bár jogosnak látszik az érv, hogy „van nekem laptopom, tud az mindent”, sok esetben kifejezetten jól jön egy hordozható monitor. Íme pár példa.

Második kijelzőnek

Vannak munkaterületek, amelyeket sokkal könnyebb két monitoron végezni. Ha könyvelő vagy, és bonyolult számításokat végzel, jól jön, ha egyszerre van előtted a táblázat és a program, amiben dolgozol. Ha kreatív munkát végzel – fotót, videót szerkesztesz, 3D-ben modellezel – egészen különleges élmény, ha külön-külön kijelzőn nézed a félkész művedet és vezérled a szoftvert. Ha online mítingelsz, az egyik képernyőn látod a többieket, a másikon pedig zavartalanul, műveletváltás nélkül előszeded az információkat, amelyekre éppen szükséged van. (Vagy titokban pasziánszozol, ha unalmas és fölösleges a míting – írnánk, de unalmas és fölösleges mítingre természetesen még nem volt példa a világtörténelem során.)

ASUS hordozható monitor

Az OLED-panellel felszerelt ASUS-monitorok tökéletes feketéket, élénk színeket és nagy dinamikatartományt ígérnek

Ha pedig egyszerűen csak szükséged van egy jobb minőségű, szebb színeket, tökéletes feketéket akár nagy dinamikatartományban (HDR) megjelenítő kijelzőre, amelyen pontosan úgy látod majd a készülő műved, ahogy az ügyfeleknek szeretnéd megmutatni, választhatsz OLED-paneles modelleket az átlagosnak számító IPS-technológiához képest. Ilyen monitora csak nagyon kevés laptopnak van, és azok is rendkívül drágák.

Alternatív munkaállomásként

Talán ez a legfontosabb szerepe a hordozható monitoroknak. Amelyek természetükből fakadóan nem képesek önállóan működni, hiszen nincsenek meg a komponensek, amelyeket egy laptop tartalmaz – ezek csak kijelzők, szükségük van jelforrásra. Ami mindig nálad van, hiszen egy teljes értékű számítógépet hordozol magaddal egész nap: ott van a zsebedben.

Az okostelefonok memóriája, háttértára és számítási kapacitása manapság vetekszik egy pár éves középkategóriás laptoppal, és szerencsére ugyanúgy csatlakoztathatsz hozzá perifériákat – egeret, billentyűzetet, sőt, még monitort is – mint egy PC-hez. Az előbbi kettőre ott a Bluetooth technológia, az utóbbira pedig számtalan megoldás létezik. Összekötheted hordozható eszközödet USB-kábellel, de léteznek kábelek, amelyek az USB-ből induló képet, hangot HDMI-jellé alakítják, és vezeték nélkül is csatlakoztathatod őket; erre minden gyártónak más megoldása van, de legalább a kijelzőtükrözést tudniuk kell. Ehhez természetesen ezzel kompatibilis hordozható monitorra lesz szükséged. Szerencsére hatalmas a választék, könnyedén találsz.

Bizonyos modellek esetén egérre, billentyűzetre sem lesz szükséged: az ASUS érintésérzékeny monitorai tíz pontot is érzékelnek egyszerre, ha hozzáérsz, azaz tökéletesen működik a képernyőbillentyűzet, az egér helyett pedig szintén ott az ujjad.

A lényeg, hogy egy ilyen eszközzel bárhonnan bármennyit dolgozhatsz kompromisszumok nélkül. Ha párhuzamosan végzel munkát home office-ban és az irodában, elég a monitort magaddal vinned, a mobilod pedig úgyis mindig ott van nálad – ugyanott folytathatod, ahol abbahagytad. Akkor is biztonságban érezheted magad, ha elutazol, de számítanod kell rá, hogy bármikor gép elé kell ülnöd. Ha okostelefont és hordozható monitort kombinálsz, még az internet miatt sem kell aggódnod, hiszen a munkaállomásodon mindig ott lesz a mobilneted.

ASUS hordozható monitor

Az érintésérzékeny ASUS-monitorok kiváltják az egeret, billentyűzetet is.

Ha még nem használtad mobilodat asztali PC-ként, próbáld ki, egészen különleges élmény.

Szórakozni

Nemcsak dolgozni tudsz majd bárhonnan és bárhogyan, ha beruházol egy hordozható monitorra, hanem filmeket, sorozatokat nézni is. Bizonyos modelleket beépített akkumulátorral láttak el, amelyek akár négy óra folyamatos működést biztosítanak, és még – megfelelő kapacitású – powerbankról is tölthetők. Azaz még a családi sátrazás alatt is belefér némi Netflix lefekvés előtt, főleg, ha – térerő híján – előre letöltöttétek a tartalmakat.

Alkotni

Nem véletlen, hogy az egész kreatív ipar átállt a digitális rajztáblákra: ezek a lenyűgöző eszközök mára teljesen kiváltották a hagyományos kézi rajzot. Egy érintésérzékeny, digitális tollal kompatibilis hordozható monitoron még laikusként is olyan élmény rajzolni, festeni, hogy azt szavakkal nehéz visszaadni. A nyomásérzékeny stylus és a digitális – értsd: szabadon zoomolható, forgatható – rajzlap olyan szabadságot ad, amiről nagy festőink nem is álmodtak. Ahogy elindítod valamely erre alkalmas – és sok esetben ingyenes – appot, máris a rendelkezésedre áll az összes létező ecset, tus, szén, ceruza és toll minden létező színben, méretben és kombinációban, ha pedig ügyesen használod a layereket és figyelsz a rendszeres mentésre, azonnal kijavíthatod az összes hibát, amit vétettél – és még tanulhatsz is belőlük.

ASUS hordozható monitor

A digitális tollal csomagolt ASUS-monitorral szabadjára engedheted kreativitásod.

A digitális rajz ráadásul nagyszerű unaloműző és terápiás tevékenységnek sem utolsó. Ráadásul – ki tudja? – talán elég lesz egyszer kipróbálnod, és annyira magával ragad, hogy pár év múlva grafikusként, illusztrátorként keresed majd a kenyered.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top