nlc.hu
Aktuális

Mostantól akárhányszor 180 nappal meghosszabbíthatják a veszélyhelyzetet

Novembertől bármennyiszer meghosszabbíthatják félévvel a veszélyhelyzetet

Még májusban hirdették ki a háborús veszélyhelyzetet, most pedig módosították az erről szóló törvényt.

Az Országgyűlés hétfőn megszavazta, hogy november 1-jétől akárhányszor 180 nappal meghosszabbíthatják a veszélyhelyzetet Magyarországon. Vagyis ahogyan a módosításban írják, „a kormány 2022. november 1-jei hatállyal a veszélyhelyzet 30 napon túli meghosszabbítására az Országgyűlés felhatalmazását alkalmanként legfeljebb 180 napra kérheti, azzal, hogy a felhatalmazás többször megadható.”

Az Országgyűlés plenáris ülése 2022. október 3-án.

Az Országgyűlés plenáris ülése 2022. október 3-án. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Veszélyhelyzet esetén a kormány olyan rendeleteket alkothat, melyekkel egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint rendkívüli intézkedéseket hozhat.

Korábban koronavírus-járványra hivatkozva hirdettek ki veszélyhelyzetet, amit többször meghosszabbítottak, majd Orbán Viktor május 24-én bejelentette, hogy aznap éjféltől háborús veszélyhelyzet lesz “az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása érdekében”.

(via Telex)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top