nlc.hu
Aktuális

Háborús veszélyhelyzet

Orbán Viktor: Háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány

Orbán Viktor Facebookon tette meg a veszélyhelyzettel kapcsolatos bejelentését.

Háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány – jelentette be Orbán Viktor a közösségi média oldalán.

“Egyetlen percet sem vesztegettünk, mert a szomszédunkban háború zajlik, olyan háború, aminek még senki sem látja a végét. Ez a háború folyamatos veszélyt jelent Magyarországra, kockára teszi a fizikai biztonságunkat, és veszélyezteti a családok energiaellátását, anyagi biztonságát is” – mondta el a videóban a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint a brüsszeli szankciók vezettek áremelkedéshez, a világ gazdasági válság előtt áll. Újfent megerősítette, hogy a háborúból az országnak ki kell maradnia, ezért szükséges ma éjféltől kihirdetni a háborús veszélyhelyzetet, amely „lehetővé teszi a kormánynak, hogy azonnal reagáljon, és minden eszközzel megvédje Magyarországot és a magyar családokat.”

Az első döntésekről holnap ad tájékoztatást.

Az országház Magyarország Alaptörvényének tizedik módosításáról és azzal összefüggésben a katasztrófavédelmi törvény megváltoztatásáról ma döntött. Ez a két előterjesztés lehetővé tette, hogy a kormány veszélyhelyzetet hirdessen a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa esetén is.

A kormánynak ezzel tovább bővültek lehetőségei arra, hogy veszélyhelyzetet hirdessen ki. Veszélyhelyzet esetén a kormány olyan rendeleteket alkothat, melyekkel egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint rendkívüli intézkedéseket hozhat. A rendeletek 15 napig maradnak hatályosak, kivéve, ha a parlament felhatalmazást ad a kormánynak ezek meghosszabbítására.

A járvány miatti veszélyhelyzet több mint két évvel a meghirdetése után, a tervek szerint május 31-én megszűnik, de az új Alaptörvény-módosítás után lehetőség lesz a háború miatt fenntartani a rendkívüli jogrendet.

orbán viktor a parlamentben

2022. május 24-én az új kormány szerkezeti keretéről, a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályokról, valamint az Alaptörvény tízedik módosításáról is határozott a Ház.
MTI/Koszticsák Szilárd

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top