nlc.hu
Aktuális

Veszélyhelyzet szomszédos háború esetén

Megszavazták: szomszédos országban zajló háború esetén is lehet veszélyhelyzetet hirdetni

Veszélyhelyzet esetén a kormány olyan rendeleteket alkothat, melyekkel egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint rendkívüli intézkedéseket hozhat.

Az országház Magyarország Alaptörvényének tizedik módosításáról és azzal összefüggésben a katasztrófavédelmi törvény megváltoztatásáról döntött. Ez a két előterjesztés lehetővé teszi, hogy a kormány veszélyhelyzetet hirdessen a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa esetén is.

A határozatot 136 igen, 36 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül fogadták el – írja a 24.hu.

A kormány Alaptörvény-módosításról szóló javaslatát a választás utáni első kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, majd nem sokkal később Varga Judit igazságügy miniszter május 3-án be is nyújtotta azt. Érvelése szerint „az orosz-ukrán háború a második világháború óta nem tapasztalt humanitárius helyzetet eredményezett és megváltoztatta az európai gazdasági kilátásokat”, melyek kezeléséhez Magyarországnak „biztosítania kell a hatékony, gyors nemzeti válaszok kialakításának lehetőségét”.

A kormánynak ezzel tovább bővültek lehetőségei arra, hogy veszélyhelyzetet hirdessen ki. Veszélyhelyzet esetén, amelyet az elmúlt években többször is meghosszabbítottak, a kormány olyan rendeleteket alkothat, melyekkel egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint rendkívüli intézkedéseket hozhat. A rendeletek 15 napig maradnak hatályosak, kivéve, ha a parlament felhatalmazást ad a kormánynak ezek meghosszabbítására.

A járvány miatti veszélyhelyzet több mint két évvel a meghirdetése után, a tervek szerint május 31-én megszűnik, de az új Alaptörvény-módosítás után lehetőség lesz a háború miatt fenntartani a rendkívüli jogrendet.

Június 30-ig érvényesek a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet alatt lejárt okmányok, köztük a személyi igazolványok, a jogosítványok, útlevelek és a forgalmi engedélyek.

orbán viktor a parlamentben

2022. május 24-én az új kormány szerkezeti keretéről, a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályokról, valamint az Alaptörvény tizedik módosításáról is határozott a Ház (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top