nlc.hu
Aktuális

Jelentősen drágulnak a fogászati költségek

Jelentősen drágulnak a fogászati költségek

Az energiaárak elszabadulása csak egyetlen ok a sok közül, ami miatt jelentős áremelkedés jön a fogászatokban. Pedig a magyarok nagy része már így is elhanyagolja a fogsorát.

Linninger Mercedes, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosok Területi Szervezetének elnöke szerint a fogorvos vállalkozások jelenleg mindent újraszámolnak, mert a jelenlegi költségek és árak mellett fenntarthatatlan a működésük. Az ágazatot sújtja a KATA megszűnése és az energiaárak növekedése is, de ez egy fokozottan anyagigényes szakma, és az általuk használt anyagok már a Covid alatt drágulásba kezdtek, ráadásul mivel szinte minden külföldről érkezik, a gyengülő forint is jelentősen megdobta a beszerzései árakat – írja a 24.hu.

Fogászat

Kénytelenek árat emelni a fogászatok (Fotó: Pixabay)

Mivel a fogászati kezelések kezelőegysége állandó áramellátást igényel, a rendelőik energiaköltsége drágább, mint egy átlagos orvosi rendelőé, miközben e praxisok rezsitámogatása jelenleg messze alulmúlja a háziorvosi, gyermekorvosi  praxisok támogatását. Szeretnék elérni, hogy a kollégáik legalább azonos megítélés alá essenek ezekkel.

Ezenfelül az állami szféra a kigazdálkodhatóság szintjére emelje fel az összes orvosi praxis támogatását, hiszen a NEAK-finanszírozott praxisok az áraikat nem tudják a lakosságra terhelni.

Az utóbbi egy-két évben jelentősen nőtt az olyan eszközök és anyagok beszerzési ára is, mint a tömőanyagoké, a fogpótlások esetében pedig a technológiai háttér drágulása okoz jelentős áremelkedést, és sokkal többe kerülnek a sebészeti, a parodontológiai beavatkozásokhoz használt egyszer használatos eszközök és az alkalmazott gyógyászati segédeszközök is. Az áremelés elsősorban azért jelent gondot, mert már így is borzasztó állapotban van a magyarok fogsora, és emiatt várhatóan még kevesebben jutnak majd el fogorvoshoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top