nlc.hu
Aktuális

Virágban nem lesz hiány mindenszentek idején

A virágárusok bíznak abban, hogy Mindenszentek idején felpörög a kereslet

A kínálat ugyanolyan bőséges lesz, mint tavaly, bár valamivel drágábban lehet majd virághoz jutni.

A virágtermelők helyzetét idén nagyban nehezítette a rendkívüli szárazság és a meredeken emelkedő költségek. Ennek ellenére ebben a szezonban is jó minőségű, hazai termelőktől származó virágokkal díszíthetjük szeretteink sírját. Előző évekhez hasonlóan, idén is mintegy 17 millió szál krizantém várja a vásárlókat mindenszentek előtt a hazai kertészetekben és a virágárusoknál – írta be ki vg.hu.

Krizantém virágok és gyertyák.

Fotó: Pixabay

A cikkből kiderült azt is, hogy hazánkban a jó néhány professzionális kertészet mellett körülbelül háromezer család foglalkozik mellékállásként krizantémok nevelésével, amelyek halottak napjához közeledve ezzel egészítik ki a keresetüket.

Ahhoz azonban, hogy október végére legszebb pompájukban díszelegjenek ezek a növények, az ültetést már júniusban megkezdik a kertészek. Nyáron át nevelik a növényeket, hogy november elsejéhez közeledve piacra kerüljenek a többféle színben és méretben elérhető virágok.

 Treer András, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnökségi tagja a vg.hu-nak elmondta, az árak valamelyest magasabbak az idén, mint az előző években, a drágulás mértéke ugyanakkor a szakértő szerint más termékekhez mérten nem nevezhető túlzónak.

Beszélt arról is, hogy a kiskereskedelmi felmérések – amelyek főként az élelmiszer-kiskereskedelem adatait veszik alapul – azt jelzik, hogy a lakosság fogyasztásában megjelent az óvatosság. A virágvásárlásnál is érezhető ez a tendencia, nagyobb visszaesés azonban eddig nem volt ebben a szegmensben – mutatott rá. A virágkereskedők azt remélik, hogy a kiemelt ünnepkörökben – mint a mindenszentek és a karácsony – nem érződik a keresletcsökkenés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top