nlc.hu
Aktuális

Pankotai Lili: „Nincs más eszköz, csak az, ha utcára megyünk"

Pankotai Lili: „Nincs más eszköz, csak az, ha utcára megyünk, és felhívjuk magunkra a figyelmet”

A diáklány október 23-ai beszéde óriási hullámokat vetett, rengetegen támadták felszólalása miatt.

Az október 23-án tartott tüntetés egyik felszólalója Pankotai Lili volt, a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium egyik diákja. A diákot Molnár Áron, a noÁr Mozgalom alapítója kereste meg, miután eljutott hozzá egy videó, ami egy tavaszi slam poetry esten készült.

Tüntetésekre egyébként nem gyakran jár saját bevallása szerint, de fontosnak tartja az ilyen eseményeket.  „Úgy gondolom, hogy mi próbáltuk nagyon szépen is csinálni ezt az egészet, de már úgy érezzük, nincs más eszköz, csak az, ha utcára megyünk, és felhívjuk magunkra a figyelmet. Ez már nem egy-két embert érint, ez egész Magyarországot érinti, sőt, a most születendő gyermekek jövőjét is érinti, ezért kimondottan fontos az oktatásért kiállni”   – mondta a Telexnek adott interjújában.

A vasárnapi felszólalók közül talán Pankotai Lili volt az, akinek a beszéde a legnagyobb port kavarta, nagyon sokan kritizálták például a benne elhangzott trágár kifejezések miatt, és iskolájának igazgatója is elhatárolódott az elhangzottaktól. A lány elmondta, nem fél attól, hogy komolyabb retorziók érnék az intézmény részéről, például attól sem, ha kirúgnák, még akkor sem, ha ezt megtehetik. „Szerintem csak az fél, aki fölött hatalom van. Én úgy gondolom, hogy senkinek nincs hatalma fölöttem. Szerintem természetes, hogy nincs embernek ember fölött hatalma” – nyilatkozta.

Hozzátette, ha az illetékesek úgy döntenének, az a legjobb az iskolának, hogy őt kirúgják, akkor szomorú lenne, de csak azért, mert a barátaival egy nagyon összeszokott kis közösséget alkotnak, de nyilván meg tudják oldani, hogy továbbra is találkozzanak, ahogyan másik iskolát is tud majd találni, ahol tovább tanulhat.

És természetesen ha ismét felkérnék, hogy vegyen részt egy tüntetésen, szívesen igent mondana. „Szeretném jó célra fordítani azt a figyelmet, amit most kaptam, de nem szeretném, hogyha ez a történet a Pankotai Liliről szólna. Inkább a problémákra hívjuk fel a figyelmet, és nem feltétlenül csak az oktatásban lévő problémákra, hanem minden másra is.”

Pankotai Lili slam poetry előadása az ADOM Diákmozgalom és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által a pedagógusokért meghirdetett szolidaritási tüntetésen a Műegyetem rakparton 2022. október 23-án

Pankotai Lili slam poetry előadása az ADOM Diákmozgalom és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által a pedagógusokért meghirdetett szolidaritási tüntetésen a Műegyetem rakparton 2022. október 23-án. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ahogyan írtuk, a figyelem, amit kap, nemcsak pozitív, sokan támadták a lányt. Elmondása szerint pedig azok, akik a csúnya szavak miatt támadták sokkal trágárabb módon üzentek neki, amiben ő komoly ellentmondást lát. „Hogyha valaki dühös, akkor beszélhet így. Ha én dühös vagyok, nem beszélhetek így, tehát valakinek az a baja, hogy én csúnyán beszélek, de közben ugyanezt csinálja. Szerintem az a különbség, hogy én nyomatékosításra használtam a durva szavakat, nem pedig egy adott ember ellen. Ezek a negatív kommentek viszont mind az én személyem ellen irányultak.”

Hozzátette, a környezete rosszabbul viseli a támadásokat nála, családjában is ő tartja a lelket. “De nincs gyerekem, és elképzelni sem tudom azt, hogy mit élhet át egy szülő, amikor ilyeneket hall a saját gyerekéről, akit feltétel nélkül szeret. Indulatokat vált ki ez az egész bennük, amit teljesen meg tudok érteni.”

Egyelőre mindenesetre nem bánta meg, hogy elvállalta a felszólalást, de lehet, hogy egyszer azt fogja mondani, hogy ezt nem így kellett volna. Pankotai Lili szerint egyébként szomorú, ha valakit bátornak tartanak amiatt, mert ki meri mondani a véleményét, hiszen ennek teljesen természetesnek kellene lennie. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top