nlc.hu
Aktuális

December várható időjárása

Murphy törvénye: az átlagosnál hidegebb decembert jósolnak a szakértők

Legalább fehér karácsonyunk lehet.

A Klímapolitikai Intézet bonyolult modellezések alapján azt valószínűsíti, hogy a tél kezdete az átlagosnál hidegebb és csapadékosabb lehet, a tél második felét azonban a szokásosnál enyhébbnek várják – írja az Infostart.

Kovács Erik, az intézet kutatója az InfoRádióban elmondta, több tényezőt vesznek figyelembe a számításkor, például az elmúlt évek trendjeit, az adott év időjárását, a légköri rendszer kémiai, fizikai folyamatait – ezekből készítik el a lehetséges forgatókönyveket. A globális előrejelző modellek szerint

novembertől az újévig az átlagnál hidegebb lehet Európában, nagyon nagy az esély havazásra is.

Kovács Erik szerint 30-35 százalék az esély arra, hogy Szibéria felől keleties irányítású légáramlattal száraz, hideg levegő érkezik. Ami még nagyon valószínű, hogy egy csendes-óceáni hatás miatt lesz január-februárban enyhébb idő.

A modellek szerint decemberben 0,5-1,5 fokkal lesz hidegebb, és nappal is 0 fok alatti lesz a csúcs többször, január-februárban viszont 1,5-2 fokkal melegebb lesz az átlagnál, fagy sokszor csak éjszaka lesz.

Ez a számítás azonban csak valószínűség: október elején az Időkép azt írta, az eddigi tapasztalatok alapján már októberben megérkezhet az első havazás. Tavaly egyébként október 10-én érkezett az országba az első hó. A 2012 és 2021 közötti éveket nézve legkorábban 2016-ban jött a havazás, október 5-én. Általában egyébként már októberben kapunk némi havat, bár 2013-ban és 2014-ben csak november 25-én érkezett meg a hó Magyarországra.

hó

Fotó: Unsplash

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top