nlc.hu
Aktuális

Ennyien kereshetnek most minimálbért Magyarországon

Friss számok: minden ötödik dolgozó fizetése legfeljebb bruttó 260 ezer forint

Ez a teljes munkaidős foglalkoztatottak közel 20 százalékát jelenti.

A KSH adatai alapján teljes munkaidőben foglalkoztatottak közel 20 százaléka (összesen 568 639 fő) a garantált bérminimumot keresi, vagyis a teljes munkaidőben dolgozók közül minden ötödik ember bruttó 260 ezer forintot visz haza, írja a Pénzcentrum. a legfeljebb garantált bérminimumot.

A statisztika elkészítéséhez a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozások, a teljes körű költségvetés és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezetek teljes munkaidőben dolgozó alkalmazottjainak bérét vették figyelembe. Az átlagkereset az ő körükben egyébként elérte az 502 300 forintot, így nominálisan 15,2%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. 

Húszezer forintosok a zsebben

Fotó: Pixabay

Mint írják, a növekedéshez hozzájárult a minimálbér és a garantált bérminimum emelése, a fokozódó munkaerőhiány és az egyre növekvő infláció által indukált folyamatos béremelések és a megemelkedett jutalmak, valamint a teljes állásban dolgozók számának növekedése is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top