nlc.hu
Aktuális

Orosz rakéta csapódhatott be Lengyelországban

Orosz rakéta csapódhatott be Lengyelországban, Orbán összehívta a Védelmi Tanács ülését

Két ember meghalt, amikor vélhetően orosz rakéta csapódott be a lengyelországi Przewodów városában. A lengyel és a magyar vezetők is védelmi tanácskozást tartanak.

Két ember meghalt Lengyelországban, amikor az ukrán határhoz közeli Przewodów városban rakéta csapódott egy gabonaszárítóba – közölte honlapján a Radio Zet.

Mint írták, a Lublintól délkeletre, az ukrán határtól néhány kilométerre fekvő településre két tévesen célzott rakéta csapódott be. A rendőrség és a katonaság a helyszínen van – tájékoztatott a lengyel rádió a honlapján és a Twitteren.

A Guardian egy magas rangú amerikai hírszerzési tisztviselőre hivatkozva azt írja: orosz rakéták lépték át a NATO-tag Lengyelország határát. Hivatalosan egyelőre semmit sem erősítettek meg a rakétáról, az oroszok pedig provokációnak minősítették az esetet, azt állítják semmi közük a támadáshoz. Feltételezések szerint egy olyan rakéta maradványáról lehet szó, amelyet az ukrán fegyveres erők lőttek le. Az alábbi fotón a rakéta krátere látható: 

Piotr Müller kormányszóvivő kedd este közölte: „a kialakult válsághelyzet miatt” Andrzej Duda lengyel elnök és Mateusz Morawiecki kormányfő a kormány nemzetbiztonsági és védelmi bizottsága tagjaival tanácskozik.

Közben Orbán Viktor is összehívta kedd estére a Védelmi Tanács ülését. A Barátság kőolajvezeték leállása és a lengyelországi rakétabecsapódás miatt a miniszterelnök este 8 órára összehívta a Védelmi Tanács ülését a Karmelita kolostorba – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

a Védelmi Tanács ülésén a Karmelita kolostorban 2022. november 15-én este

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j3) a Védelmi Tanács ülésén a Karmelita kolostorban 2022. november 15-én este. Az ülést a Barátság kőolajvezeték leállása és a lengyelországi rakétabecsapódás miatt hívta össze a kormányfő. Balról Pintér Sándor belügyminiszter (b) és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (b2), a kormányfő mellett Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezetõ államtitkár (j4), jobbról Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Az ülést megelőzően Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter telefonon egyeztetett Jens Stoltenberg NATO főtitkárral – mondta a sajtófőnök.

(MTI/nlc)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top