nlc.hu
Aktuális

Az ukrán csecsemőket is megölné az orosz néni

Még az ukrán csecsemőket is kiirtaná ez a moszkvai nyugdíjas néni

Már több mint egy éve tart az orosz-ukrán háború, de máig sokszor hallani, hogy ez nem az orosz nép, hanem Vlagyimir Putyin háborúja. Az alábbi Moszkvában készült videóban az utca emberét kérdezték a háborúról. A válaszaik sokkolóak.
moszkvai nyugdíjas

Ha választhatnál aközött, hogy

1.     a fiad hősi halált halt katonaként, miközben a hazáját védte

2.     a fiad egy mondvacsinált okból indított háborúban vesztette életét, ahol előtte ártatlan ukrán családok meggyilkolásában, megkínzásában és kifosztásában vállalt szerepet

nem biztos, hogy könnyen elfogadnád a második verziót. Még akkor sem, ha ez lenne a teljes igazság. Az orosz nép tehát ilyen szempontból nincs könnyű helyzetben, hiszen a saját országukat, a saját vezetőiket, a saját döntéseiket és a rájuk ömlő propaganda-hegyeket kellene kétségbe vonni a tisztánlátáshoz, és erre csak kevesen képesek.

Oroszország jelenlegi helyzetében szinte kimutathatatlan, mennyien támogatják és mennyien ellenzik az Ukrajna területén immár több mint egy éve zajló háborút. Találtam olyan felmérést, ami szerint a háború népszerűsége ugyan a tavalyi elindítása óta valamelyest csökkent, de továbbra is támogatja a nagy többség, miközben olyan felmérés is került már elém, ami szerint mára csak minden negyedik orosz áll ki határozottan a háború folytatása mellett. Mivel Oroszországban a szabad véleménynyilvánítás nem tartozik az államilag elismert erények közé, ezért a felmérések is megbízhatatlanok, még akkor is, ha netán független szereplőtől származnak. Azonban vannak helyzetek, amikor az utca megkérdezett embere egyértelműen a háború pártján áll, és ezt nem is rejti véka alá. A Nexta TV a hétvége folyamán tette közzé a Project „1420” nevű orosz youtuber-újságírócsapat videóját, amiben Moszkvában az utca emberét kérdezték arról, szerintük az országuknak Ukrajna után meg kellene-e támadnia Lengyelországot is. Döbbenetes válaszokat kaptak.

„Mi csak védekezünk”

A videóban először megszólaló idős úr még a visszafogottabb megszólalók közé tartozik, amikor azt mondja, hogy csak akkor kellene a lengyelekre támadni, ha okot adnak rá. Szerinte Oroszország egy békés állam, ami csak védekezik, és nem támad ok nélkül, de ha okot adnak, nincs kegyelem. Ők nem akarnak területet szerezni, de ha veszélybe kerül a saját területük, bizony lőni kell.

Ha a videó itt nem indul el, akkor az alábbi linkre kattintva megtekinthető.

Hozzá képest komoly szintlépés a néni, aki szerint most nagyobb bajuk van a moldávokkal és a románokkal, mint a lengyelekkel, de szerinte a lengyel se egy barátságos nép, tudja, mert az apja járt ott a háború (feltételezhetően a II. világháború) idején. Ezután azonban gyorsan áttér az ukránokra, akik szerinte olyanok, mint a Gestapo, az ország egész nyugati fele teli van velük, mind nacionalisták. Majd finoman megjegyzi, hogy egytől egyig ki kell irtani mindet, még a csecsemőket is, az egész népet.

Minden ukránnak halottnak kéne lennie, a kisbabáiknak is. Ez a rohadás túl messzire ment, és már nem szeretnek minket. Ők már nem a testvéreink

– búcsúzik el a videóban a néni, aki szerint a lengyelekkel is hasonlóan kéne elbánni.

A harmadik megszólaló egy nála valamivel fiatalabb, látszatra ötven körüli nő, aki rögtön azzal indít, hogy a különleges hadműveletet addig nem lehet befejezni, míg az összes ukránt ki nem irtották. Szerinte az ukránok mellett az orosz nép legnagyobb ellenségei a lengyelek és a balti államok népei, mert teli vannak nácikkal, és más ideológiában hisznek, mint ők. Állítása szerint a kilencvenes években járt Ukrajnában, ami már akkor is egy beteg ország volt, mert szektákban hittek az ortodox egyház helyett. Ez azóta csak rosszabb lett.

Úgy tűnik százévente meg kell állítanunk őket, mert akkor lojálisabbá és okosabbá válnak. Úgyis időről időre visszatérnek hozzánk, mert túlságosan irigyek Oroszországra

– foglalja össze a lényeget.

Őt egy fiatal középkorú nő követi, aki szerint a lengyeleket már rég el kellett volna törölniük a föld színéről a II. világháborús konfliktusaik miatt, és akkor nem zavarnának több vizet. Úgy gondolja, a lengyeleknek azért kellene meghalniuk, mert nem szeretik az orosz népet. (úgy fest, hogy arrafelé a vagy szeretsz vagy dögölj meg hozzáállás erősen ragályos)

Legyen Lengyelország is orosz, mert akkor tudjuk uralni!

– mondja végül, majd hozzáteszi, hogy ugyanúgy annektálni kéne Lengyelországot, mint a Krím-félszigetet.

Végül a józan ész jegyében egy idős férfi már a gondolatától is felháborodik annak, hogy Ukrajna után a lengyeleket kellene megtámadni, és amikor a riporter a teóriával kapcsolatban a volt orosz elnökre, Medvegyevre próbál hivatkozni, egy „Medvegyev baszódjon meg!” hagyja el a száját, majd azon nyomban tovább áll.

Rengeteg szörnyű hír érkezik arról, hogyan bánnak Oroszországban azokkal, akik ellenzik a háborút, tavaly novemberben Magyarországon élő oroszokkal beszélgettünk. Ők sem a háború pártján álltak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top