nlc.hu
Aktuális

Véget ért a Wagner-lázadás

Wagner-lázadás: visszafordultak a zsoldosok 200 kilométerre Moszkvától

Visszahívta a főváros felé tartó katonáit a Wagner-vezér.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Wagner csapatokat vezető Jevgenyij Prigozsin gyakorlatilag hadat üzent az orosz védelmi minisztériumnak megvádolva azzal, hogy rakétatámadást rendelt el a zsoldoscsapatai bázisai ellen, ami rengeteg áldozatot követelt. Közölte: 25 ezer embere elindult, hogy “tisztázza” az ügyet. Prigozsin állítását a tárca valótlannak nevezte, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig hátbatámadásnak minősítette a lázadást, és kilátásba helyezte az elfojtását.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök az esti órákban arról számolt be, hogy sikerült megegyezésre jutnia Jevgenyij Prigozsinnal, a Wagner-csoport vezetőjével arról, hogy állítsák le a Moszkva felé tartó zsoldosokat. Lukasenka az orosz elnökkel történt egyeztetést követően vette fel a kapcsolatot Prigozsinnal, aki beleegyezett abba, hogy deeszkalálja a konfliktust.

Jevgenyij Prigozsin

A Wagner-főnök, Jevgenyij Prigozsin – Forrás: BBC News – videó / YouTube

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője bejelentette szombat este, hogy visszahívta a Moszkva felé vonuló katonáit, annak érdekében, hogy elkerüljék a vérontást. A Telegramon közzétett hangüzenetében azt közölte: elrendelte, hogy emberei, akik 200 kilométerre megközelítették az orosz fővárost, forduljanak meg, és térjenek vissza bázisaikra.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top