nlc.hu
Aktuális

Katonai puccs tört ki az oroszoknál

Katonai puccs az oroszoknál: az orosz hadsereg ellen fordultak az orosz zsoldoskatonák

A Wagner csapatokat vezető Jevgenyij Prigozsin gyakorlatilag hadat üzent az orosz védelmi minisztériumnak: már az első összecsapások is lezajlottak.

Telegram-csatornáján üzent hadat a rettegett Wagner-csoport zsoldosvezére, Jevgenyij Prigozsin. Azzal vádolta meg a védelmi minisztériumot, hogy rakétatámadást intéztek a zsoldoscsapatai bázisai ellen, ami rengeteg áldozatot követelt. Putyin szóvivője szerint az elnököt már értesítették az eseményekről – írja a 444.

Prigozsin szerint a csapást nem hagyhatják válasz nélkül. Azzal vádolja a védelmi minisztériumot, hogy megfosztják az orosz katonákat a lehetőségtől, hogy megvédjék a saját hazájukat. Szergej Sojgu védelmi minisztert egyenesen söpredéknek nevezte, akit meg kell állítani.

Jevgenyij Prigozsin

Részlet Jevgenyij Prigozsin egy korábbi Telegram-videójából

A Wagner-vezér kiemelte, hogy egy 25 ezer fős sereg élén áll, és kész a végére járni, hogy miért nem mennek rendben a dolgok az országban. Azt mondja nem katonai puccsot hajtanak végre, csak „az ország igazságosságát akarják helyreállítani”. Ha bárki megpróbálja őket ebben megállítani – beleértve a légierőt – azt likvidálni fogják. A védelmi minisztérium provokációnak minősítette a közleményt, a rakétacsapást pedig tagadják, szerintük nem történt ilyen.

Az FSZB biztonsági szolgálat már fegyveres államcsíny elkövetésével vádolja Prigozsint, és felszólították, azonnal hagyja abba ezt a tevékenységét. A Wagner-vezér már korábban is sokat kritizálta a védelmi minisztert, a konfliktus elharapózásához pedig az vezetett, hogy hoztak egy törvényt, amivel állami ellenőrzés alá akarják vonni a zsoldoshadseregét. A helyzet Oroszországban jelenleg zavaros, de minden jel arra mutat, hogy a Wagner-főnök erőszakos hatalomátvételre készül. Eközben a fronton tovább zajlik az orosz-ukrán háború sok-sok áldozottal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top