nlc.hu
Aktuális

Telefonon egyeztetett Macron és Putyin

Telefonon egyeztetett Macron és Putyin, azonnali tűzszünetet követelt a francia elnök

A franciák szerint Putyin elfogadta Macron követeléseit, amelyek a civilek védelmére vonatkoztak.

Másfél órán keresztül telefonon egyeztetett Emmanuel Macron francia elnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az orosz-ukrán háború kapcsán. Macron kijelentette, hogy azonnali tűzszünet bevezetésére van szükség – közölte a francia Élysée-palota.

A francia elnökség szerint Putyinnal sikerült megállapodni a civilek védelmét érintő kérdésekben. Macron felszólította Putyint, hogy

  • vessen véget a civilek elleni támadásoknak,
  • őrizze meg a polgári infrastruktúrát,
  • tartsák fenn a közutak elérhetőségét.

A franciák szerint Putyin mindhárom pontba beleegyezett.

 Vlagyimir Putyin orosz elnök és Emmanuel Macron francia elnök

Telefonon egyeztetett Macron és Putyin (Fotó Mikhail Klimentyev és GONZALO FUENTES / various sources / AFP)

A Kreml közleményében azt írta, a beszélgetésben Putyin azt is mondta Macronnak, hogy „a helyzet rendezése csak akkor lehetséges, ha figyelembe veszik Oroszország jogos biztonsági érdekeit is”. Beleértve Oroszország Krím-félsziget feletti szuveneritásának elismerését.

Hétfőn az orosz erők Grad típusú rakéta-sorozatvetővel lőtték Harkiv lakóövezetét, a támadásnak sok civil áldozata lehet. Szakértők szerint elhúzódó háborúra kell számítani, a következő napokban jelentősen emelkedhet a civil áldozatok száma.

(CNN, Sky, Telex)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top