nlc.hu
Aktuális

Ferenc pápától petícióban kérik a magyar érsek menesztését

Több ezer hívő kéri Ferenc pápát, hogy menessze a veszprémi érseket

Féltik a hívek a veszprémi bazilika felújítása során eltávolított üvegablakokat, ezért is kérik a pápától Udvardy György menesztését.

A hívők 3500 támogató aláírással ellátott petíciót adtak át Ferenc pápa magyarországi követének, amelyben Udvardy György, a Veszprémi főegyházmegye érsekének menesztését kérték – írja a Magyar Narancs.

A hazai katolikus egyháztörténetben ritka eseményre azért került sor, mert a 2019 júliusában kinevezett érsek több intézkedésével is felháborította a híveket. A Veszprémi Szent Mihály Székesegyház felújítása során kiderült, hogy sok veszprémi mélyen ragaszkodik a bazilikából eltávolításra ítélt színes ablakokhoz, amelyeket Sztehlo Lili készített.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fõvárosa program keretében megújuló Szent Mihály Fõszékesegyház a Szent István Templom tornyának állványzatáról fotózva a veszprémi várnegyedben 2022. november 30-án

A megújuló Szent Mihály Főszékesegyház a Szent István Templom tornyának állványzatáról fotózva a veszprémi várnegyedben 2022. november 30-án (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A veszprémiek körében mozgalom szerveződött az ablakok és a bazilika egyéb értékeinek megmentésére, ami a nyáron összekapcsolódott az érsek eltávolításának igényével.

Szerdán az érsekség sajtótájékoztatót tartott, ott a kifogásolt fehér ablakokat Udvardy „munkaközi” állapotnak nevezte, majd elmondta, megmaradnak Waltherr Gida századelős alkotásai, azaz a neogótikus ablakok. Sztehlo Lili modernista üvegablakait – ezekkel pótolták a háborúban részben megsemmisült neogót ablakokat – viszont leszerelik.

Az aláírásokat a Veszprémi Szent Mihály Védegylet átadta Michael Wallace Banach magyarországi apostoli nunciusnak, akitől ígéretet kaptak arra, hogy kellő figyelemmel fogja kísérni „ezt a kényes ügyet”, és tájékoztatni fogja az elhangzottakról Udvardy György érseket és a vatikáni hatóságokat. 

 

Pontosítás: Az érsekség jelezte, hogy a korábban (február 4-én) bemutatott tervek a Főszékesegyház belső terére vonatkozóan munkaközi tervek, nem a végleges látványképek. Az új üvegablakok nem lesznek tejfehérek. A végleges terveket november 30-án mutattuk be a sajtónak, illetve egy nyílt lakossági fórumon a veszprémi híveknek.

Fontos látni azt is, hogy a Veszprémi Főegyházmegye területén közel 300.000 katolikus hívő él, egy szűk kisebbség nem képviseli őket. A petíciót aláírók álláspontja nem egyenlő az egyházmegyei hívek álláspontjával!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top