nlc.hu
Aktuális

A benzinárstop megszüntetése

Rendkívüli kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

Rendkívüli kormányinfón jelentették be, hogy megszüntetik a 480 forintos hatósági üzemanyagárat.

Kedden este 22.30 óra után nem sokkal rendkívüli kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója.

Gulyás bejelentette: a Mol arról tájékoztatta a kormányt, hogy import nélkül nem tudja biztosítani az ország üzemanyag-ellátását, ezért

a kormány a Mol javaslatára megszünteti a 480 forintos benzinárstopot. 

Gulyás a döntést azzal indokolta, hogy a hétfőn életbe lépett uniós olajszankció zavarokat okozott Magyarország üzemanyag-ellátásában.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter (j) és Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2022. december 6-án

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter (j) és Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2022. december 6-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Hernádi Zsolt azt mondta, az elmúlt napok üzemanyag-forgalma közel duplája volt az elmúlt évinek. „A helyzet kritikussá vált, elmentünk a falig” – mondta.

Az árstopot kedden 23 órai hatállyal szüntették meg. A Molnál a benzin piaci ára 641 forint, a dízelé 699 forint.

Mint arról korábban írtunk, vasárnap estére Budapesten és az ország más pontjain is több helyen kifogytak az üzemanyagból a benzinkutak, erre a hétre pedig még súlyosabbá vált a helyzet: rengeteg töltőállomásnál hosszú sorok alakultak ki.

A Mol ügyvezető igazgatója kedden úgy fogalmazott: „az ellátási helyzet egyértelműen kritikus, a kereslet az egekbe szökött, a fogyasztók készleteznek, beindult a pánikvásárlás”. Bacsa György azt mondta, szinte az összes töltőállomásukat érinti az, hogy valamelyik termék leürül. Körülbelül 70 kút, a teljes hálózat egynegyede, pedig teljesen leürült.

Közben a Mol a karbantartás után újraindította a Százhalombattán található Dunai Finomítót, a teljes kapacitás elérése azonban hetekig is eltarthat. Ahhoz ugyanis, hogy a helyzet stabilizálódjon, az importnak is helyre kellene állnia.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top