nlc.hu
Aktuális

Ukrán ombudsman: gyerekeket kínoztak az oroszok

Ukrán ombudsman: gyerekeket is kínoztak az oroszok Herszonban

Az orosz kínzás része volt az is, hogy a gyerekek csak minden második nap kaptak vizet, és gyakorlatilag éheztették őket.

Dmitro Lubinec ukrán emberi jogi ombudsman kiskorúak megkínzásával vádolta meg az orosz csapatokat. „Herszon megyében tíz kínzókamrára bukkantunk, közülük négyre magában a városban” – számolt be a tisztségviselő szerdai sajtótájékoztatóján Kijevben.

Az ombudsman rámutatott: nem csak kínzásról tudnak. Dokumentálva van, hogy a gyerekek csak minden második nap kaptak vizet, és gyakorlatilag éheztették őket.

Állítólag azzal igyekeztek megtörni a gyerekeket, hogy azt mondták nekik: a szüleik lemondtak róluk, és nem jönnek vissza értük.

A kiskorúakat azzal vádolták, hogy támogatják az ukrán hadsereget. A fogvatartottak között volt egy 14 éves fiú, aki szétrombolt orosz haditechnikát fotózott.

Graffiti a falon 2022. november 16-án, ahol az orosz megszállók kínzókamrát állítottak fel, a dél-ukrajnai Herszonban

Graffiti a falon 2022. november 16-án, ahol az orosz megszállók kínzókamrát állítottak fel, a dél-ukrajnai Herszonban (Fotó: Nina Liashonok / NurPhoto via AFP)

Hasonló incidensekre a Harkiv megyei Balaklijában is akadt példa – tette hozzá Lubinec. A tisztségviselő egyúttal újra felrótta Moszkvának, hogy gyerekeket deportál Oroszországba.

Oroszország február 24-én indított háborút Ukrajna ellen, Herszon városa március elejétől november elejéig, Balaklija pedig márciustól szeptember elejéig volt orosz kézen.

Korábban az ombudsman azt mondta, az oroszok tudatosan, háborús fegyverként használják a nőkön elkövetett nemi erőszakot.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top