nlc.hu
Aktuális

Horvát euró

Viszlát kuna! Így fog kinézni a horvát euró

Búcsúzik a horvát kuna, már nem sokáig lehet vele fizetni.

Horvátország január 1-jén belép schengeni és euróövezetbe – írta a Jutarnji List című horvát napilap alapján az Infostart. Euróval fizeti csak januártól lehet.

Az év utolsó napján, éjfélkor a Magyarországgal és Szlovéniával közös határátkelőhelyeken felemelik a sorompókat, jelezve, hogy Horvátország csatlakozott a belső határellenőrzés nélküli európai uniós schengeni övezethez. Véget ér a határellenőrzés is, jövőre szabadon utazhatunk Horvátországba. Davor Bozinovic belügyminiszter a szlovén, Gordan Grlic Radman külügyminiszter a magyar határon várja majd az újévet.

Marko Primorac pénzügyminiszter és Boris Vujcic jegybankelnök egy zágrábi bankautomatából vesz fel ünnepélyesen euróbankjegyeket éjfélkor, jelezve, hogy január elsejétől Horvátországban az euró a hivatalos fizetőeszköz.

horvát euró

A 2022. december 14-i képen Horvátország térképe látható egy új euróérmén a horvát jegybank zágrábi székházában. A kunát kivezetik, Horvátország új hivatalos pénzneme 2023-tól az euró. Horvátoszágban kezdetben 1,2 millió, 33 darab euróérmét tartalmazó csomagot bocsátanak rendelkezésre, a száz kunára becserélhető „kezdőcsomag” összesen 13,28 euró értékű érmét tartalmaz. Euróval hivatalosan csak januártól lehet fizetni, a kuna január első két hetében még hivatalos fizetőeszköznek számít.
MTI/AP/Armin Durgut

Horvátországban kezdetben 1,2 millió, 33 darab euróérmét tartalmazó csomagot bocsátanak rendelkezésre, a száz kunára becserélhető kezdőcsomag összesen 13,28 euró értékű érmét tartalmaz.

A kuna január első két hetében még hivatalos fizetőeszköznek számít.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top