nlc.hu
Aktuális

Törley Katalin Balkan Insight

Hősként ünneplik Törley Katalint a Balkan Insighton

A Balkan Insight listájára került fel a Kölcsey Ferenc Gimnázium kirúgott tanárnője.
Törley Katalin

Balkan Insight egy csokorba szedte azokat a hétköznapi embereket a dél- és kelet-európai régióból, akik „fáradhatatlanul dolgoztak, hogy inspirálják társadalmunkat és változást idézzenek elő” – írja a 444.

A Balkan Investigative Reporting Network (BIRN), ami egy kormányzattól függetlenül működő szervezet, minden országból egy-egy ilyen hőst emelt ki, Magyarországról Törley Katalint, a Tanítanék Mozgalom alapítóját és a Kölcsey Ferenc Gimnázium kirúgott franciatanárnőjét, aki több kollégájával együtt a polgári elégedetlenségi mozgalom egyik áldozata lett. 

Ahogyan a BIRN fogalmaz, Törley „feláldozta munkáját a lelkiismeretéért”, amikor a megmozdulás részesévé vált, ezért érezték úgy, hogy ott van a helyen a listán. Törley egyébként a szervezetnek azt nyilatkozta, hogy elsírta magát, amikor megtudta, hogy kirúgták: „Mélyen megbántott, ugyanakkor úgy éreztem, hogy végre kiváltottunk egy reakciót a kormányból; sikerült áttörnünk a hallgatás falát.

Hozzátette, véleménye szerint az elbocsátása törvénytelen és aránytalan volt.  

Nem vagyok mártír. De Magyarország oktatási rendszere mély válságban van. Az ország jövője forog kockán. Nem lehet hallgatni. (…) Remélem, meg tudjuk tanítani a fiatalabb generációnak, hogy fontos kiállni az értékeinkért. Állampolgárnak lenni sokkal többet jelent, mint négyévente szavazni: részt kell venni a közéletben és alakítani kell a jövőnket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top