nlc.hu
Aktuális

A leggazdagabb magyar 2022-ben

Meglepetés! Már nem Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar

Az új-régi rekorder vagyona meghaladja az az 500 milliárd forintot.

Mészáros Lőrinc egyeduralma megtört: a felcsúti milliárdos négyszer egymás után volt az ország leggazdagabbja, a Forbes legfrissebb milliárdoslistáján azonban letaszította trónjáról az örök vetélytárs, Csányi Sándor. Sőt, Mészáros vagyona akkorát csökkent, hogy egy meglepetésmilliárdos is be tudott férkőzni kettejük közé.

Az elmúlt években egyre csökkent az olló Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor vagyona között, idén – 2017 után először – újra az OTP-vezér került az élre. A Forbes becslése alapján több mint 70 milliárddal növelte vagyonát az elmúlt egy évben, ezzel a milliárdoslista történetében ő az első, aki átlépte az 500 milliárdos határt az 541,6 milliárd forintnyi vagyonával. A növekedés motorja a Bonafarm csoport volt.

A már emlegetett meglepetésmilliárdos Felcsuti Zsolt, akinek becsült vagyona 468,6 milliárd forint. Ráadásul dollármilliárdosként is debütált, ezzel Mészáros és Csányi mellett ő a harmadik, aki a globális gazdaglistán Magyarország neve alatt szerepel.

Mészáros Lőrinc és családja 436,5 milliárd forinttal lett a harmadik. A Mészáros-vagyon növekedése lelassult, a legutóbbi időszakban pedig már stagnált. Csányi  Mészárossal ellentétben ő tovább tudta növelni vagyonát – így történhetett meg, hogy a bankvezér visszavette a vezetést. A vagyonának csökkenésében jelentős szerepe van annak, hogy Mészárosnak igencsak nagy a tőzsdei kitettsége, tavalyi vagyonának mintegy negyedét ez tette ki. 

A lista top 10 milliárdosai között ott van még Gattyán György, Veres Tibor, Szíjj László, Jellinek Dániel, Demján Sándorné és családja, Széles Gábor, Rahimkulov Ruszlán.

A teljes lista a Forbes januári lapszámában olvasható.

Mészáros Lőrinc

Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó beszédet mond a Mészáros Alapítvány VI. konferenciáján Balatonalmádiban 2022. augusztus 2-án (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top