nlc.hu
Aktuális

Precedensértékű ítélet: jogsértő elszakítani az újszülöttett az anyjától

Jogtalanul szakították el az újszülöttjét a most pert nyert édesanyától

Precedensértékű ítélet mondja ki, hogy szülészeti erőszaknak számít, ha a koraszülött kisbabát elveszik az édesanyjától.

Heni öt évvel ezelőtt a harmadik gyermekét várta, amikor a 34. héten váratlanul megindult a szülés – néhány órára rá pedig komplikációk nélkül megszületett a kisfia, Benjámin, aki azonnal felsírt. A koraszülött kisbabát azonban csak pár percig foghatta az édesanyja, utána azonnal elválasztották őket egymástól. A kisfiút inkubátorba helyezték, Heni pedig csak napi kétszer fél órára láthatta a gyermekét. 

A nő elfogadhatatlannak tartotta, hogy ilyen kevés időt töltsön az újszülött fiával, ezért – miután többször hiába kérte az osztályvezető főorvost a helyzet változtatására – a férjével úgy döntöttek, hogy átköltöznek egy baba-mama barát kórházba. A Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinikáján már teljesen máshogy kezelték őket: annak ellenére, hogy Benjámin koraszülött volt, annyit lehettek vele a szülei, amennyit szerettek volna, állandó testközelben tarthatták a babát. Heni így naponta 6–10 órát töltött újszülött gyerekével, és meg is szoptathatta.

A korai elválasztás és a kétnapos elszakadás azonban olyan traumát okozott, amit sem Heni, sem Benjámin nem tudott feldolgozni. A kicsi sokkal több figyelmet igényel a testvéreinél, testi kontaktus nélkül szinte alig tud elaludni a mai napig is, három éves koráig pedig volt, hogy akár nyolcszor felkelt egy éjszaka alatt. Az édesanya a külön töltött időt okolja mindezért, amiben az őt képviselő TASZ is egyetért.

Koraszülött kisbaba

Illusztráció: Jill Lehmann Photography/Getty Images

A jogvédő szervezet szerint az újszülött és az anya elválasztása ugyan bevett kórházi gyakorlat – különösen koraszülésnél –, viszont mégiscsak szülészeti erőszaknak számít, hiszen sokan megszenvedik ezt a helyzetet. Ahogy a 24.hu is írja, a TASZ nemcsak azért vállalta el Heni ügyét, mert hitük szerint az édesanyák és csecsemőik érdekét az szolgálja leginkább, ha az első órákban és napokban minél több időt tudnak egymással tölteni, hanem azért is, mert ezt a magyar jogszabályok is kimondják. Ezt a jogát pedig remélhetőleg mostantól minden anya jobban gyakorolhatja majd, hiszen Heni beperelte az újszülöttjét tőle elválasztó kórházat és nyert.

A most megszületett jogerős ítélet pedig kimondja, hogy az első kórház eljárása jogsértő volt, mert az édesanyának joga van a csecsemőjével kapcsolatot tartani, és ez aránytalanul és indokolatlanul nem korlátozható. A TASZ szerint ez a döntés segíthet minden várandós nőnek, hogy megismerhessék a jogaikat, és ne kelljen a perben szereplő anyához hasonló traumákat átélniük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top