nlc.hu
Aktuális

Táplálékkeresés az erdőben

Megoldás a rezsiválságra: erdőből gyűjtik össze az alapanyagokat

Havi 5 fontra csökkentette bolti számláját egy brit család, amióta saját élelmiszert termesztenek és az erdőből gyűjtik az alapanyagokat.

2022 tele az emberek többségének a nehezebb megélhetésről és a magas bolti számlákról szól. A 32 éves Jim Parums, aki a Manchesterhez közeli Altrinchamban él, pénzt takarít meg azzal, hogy táplálékot keres – elsősorban az erdőben. A gombászás tudományát nagymamájától tanulta, de már a feleségének, Katnek is a szenvedélyévé vált.

Erdei gombát csak ellenőrzés után egyetek! (Fotó: Pexels.com)

Erdei gombát csak ellenőrzés után egyetek! (Fotó: Pexels.com)

A család mindössze havi 5 fontot (2500 forint) költ a szupermarketben tésztára és olívaolajra, a többi élelmiszert a kertjükből és a helyi erdőből szerzik be.

Életmódváltásukat nem is a növekvő számláknak köszönhetik, hanem annak, hogy két éve Jim rosszul lett a boltban vásárolt fagyasztott készételtől. Akkor döntöttek úgy, hogy maguk járnak az alapanyagok után.

Étlapjuk változatos, ráfér a kovászos pizza és az erdei gombás pestós tészta is, olykor pedig az elhullott fácán kerül a sütőbe. Jim felesége, Kat vadgombás kolbásztekercse is ínycsiklandó falat.

Már a legidősebb lányunk is meg tudja különböztetni a gombákat a mintájukról, mindössze háromévesen.

A takarmánykeresők család a délelőttöt különféle gombák, bogyók és növények betakarításával tölti. Reggelente házi lekvárt fogyasztanak bogyós gyümölcsökből, frissen sült kenyérrel.

Jim tipikus ebédje a család számára a kertjükből szüretelt különféle gyümölcsökből áll, és a vacsorájuk évszakonként változik.

Barátaink és családtagjaink szeretik a táplálékkereső életmódot, és néhányan még néhány hasznos tippet és trükköt is megtanulnak. Egyes étkezéseinket drasztikusan felerősítik a földi ízek, amelyet csak a természet tud nyújtani” – mondja Jim a Mirrornak, hozzátéve, hogy náluk nem megy kárba az étel, mindent újrahasznosítanak és a maradékot is komposztálják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top