nlc.hu
Aktuális

Novák Katalin nem vett részt Szlovákia születésnapi ünnepségén

Meghívták, de Novák Katalin nem jelent meg Szlovákia születésnapi ünnepségén

Véletlen diplomáciai botlás történhetett.
Novák Katalin magyar zászlóval a háttérben

A Szlovák Köztársaság január első napján ünnepelte megalakulásának 30. évfordulóját, ebből az alkalomból pedig egy olyan ünnepséget szerveztek, amire a szomszédos országok képviselőit is meghívták. Mindenki elfogadta a meghívást és annak eleget is tett, Magyarországot kivéve.

Ahogy arról a Napunk portál beszámolt, az eseményen részt vett Miloš Zeman cseh, Alexander Van der Bellen osztrák és Andrzej Duda lengyel államfő, valamint Markéta Pekarová Adamová, a cseh képviselőház elnöke és Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes is.

Novák Katalin magyar államfőt viszont hiába várták. Zuzana Čaputová meghívta a magyar kollégáját, ő azonban jelezte, hogy nem tud részt venni az ünnepségen, így Szlovákia szomszédai közül csak hazánk nem képviseltette magát.

Novák Katalin január elsejei programjáról nincs nyilvános információ, így nem lehet tudni, miért nem tudott eleget tenni a meghívásnak.

A Pravda bővebb magyarázat nélkül arra következtetett, hogy Novák Katalin a meghívás visszautasításával közvetve a szlovák államisághoz fűződő hozzáállását fejezhette ki, a Napunk által megkeresett Bartha Dániel kül- és biztonságpolitikai szakértő próbálta eloszlatni a kételyeket: magyarországi és szlovákiai forrásokból is úgy tudja, hogy Zuzana Čaputová és Novák Katalin megtalálták a közös hangot, a viszonyuk kimondottan jó.

Nyitókép: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top