nlc.hu
Aktuális

Üzemanyag árak elszabadulása Magyarországban

A szomszéd uniós államok mindegyikében sokkal olcsóbb az üzemanyag, mint nálunk

A benzin ára nálunk a 12. legmagasabb az Európai Unióban, a gázolaj ennél is rosszabb helyezést ért el.

A hivatalos statisztika is visszaigazolja az elmúlt napok üzemanyagpiaci híreit, miszerint az üzemanyagok a magyar töltőállomásokon jóval drágábbak, mint a környező országokban. A gázolaj egyenesen az európai élbolyba repült az elmúlt hetekben – írja a Vezess.hu.

Az Európai Bizottság legfrissebb, január 9-i adatai szerint a benzin hazai átlagára 657 forint, amely a 12. legmagasabb a 27 tagú Európai Unióban. Ez a középmezőnyt jelenti, ami példátlan, a benzin ugyanis mindig a legolcsóbbak közé tartozott Európában a hatósági ár bevezetése előtt is.

Forintra váltva kiderül, hogy a szomszédos tagállamok mindegyikében sokkal olcsóbb az üzemanyag. Ausztriában 33, Szlovákiában 65, Horvátországban 106, Romániában 150, Szlovéniában pedig 151 forintot lehet spórolni átlagosan minden egyes literen. Míg Szlovéniában a legolcsóbb, addig Dániában a legdrágább, ott 761 forintnak megfelelő koronát kell érte fizetni.

A gázolaj esetében a 719 forint a hetedik legmagasabb az unióban. A gázolaj korábban sem tartozott a legolcsóbbak közé, de nem az élbolyban, hanem a középmezőnyben foglalt helyet. Ha a szomszédos országokat nézzük, Ausztriában 27 forinttal,  Horvátországban 73-al, Szlovákiában 76-al, Szlovéniában 120-al, Romániában pedig 133 forinntal olcsóbb a gázolaj, amely Svédországban a legdrágább, 841 forint, és Máltán a legolcsóbb, 481 forint.

Egy fehér autóba tankolnak egy benzinkúton

Hivatalosan is nálunk a legdrágább tankolni a régióban. (Fotó: Pexels)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top