nlc.hu
Aktuális
Egyre több magyr jár Romániába dolgozni és vásárolni

Vendégmunkásnak, vásárolni és tankolni járnak a magyarok Romániába

A határhoz közel élők örömmel élnek a Romániában kínálkozó lehetőségekkel.
Romániába járnak dolgozni, vásárolni és tankolni a magyarok

Az RTL Híradó riportja is megerősítette, hogy egyre több magyar jár dolgozni, vásárolni és tankolni a szomszédos Romániába, ahol az ottani Pro tévé is forgatott az újonnan előállt helyzetről.

Egy boltos azt mesélte, hogy Magyarországról importált lisztet adnak el a határ túloldaláról érkezőknek, munkát pedig egy járművekhez való kormányokat összeszerelő üzem kínál a magyaroknak a nagyváradi ipari parkban. A gyárban hétről-hétre egyre több magyarországi magyar dolgozik.

Köztük van Dóra is, aki mindössze 10 kilométerre lakik a határtól. A férjével vállaltak munkát Nagyváradon, fejenként több mint 400 ezer forintot keresnek. Ő a román Pro tévének azt mesélte, hogy jobban keres, és közelebb is van a munkahelye, mint ahol korábban dolgozott, ráadásul a lakhelyükön egyáltalán nincs munkalehetőség. 

A szóban forgó nagyváradi gyár vezetője elmondta, hogy a kis távolság és a jobb fizetés mellett a nagyon jó munkakörülmények miatt is népszerűek a magyarok körében. A romániai Bihar megye munkaügyi hivatalának vezetője, Békési Csaba arról tájékoztatott, hogy a munkanélküliség náluk alacsonyabb, mint Kelet-Magyarországon, és az ide érkezőknek a beilleszkedés sem okoz gondot.

Bevásárolni inkább hétvégén érkeznek a magyarok Romániába, panaszkodnak a cukorválságról és arról, hogy már lisztet sem tudnak venni. Így Romániában szerzik be a hazánkból importált portékát, és a tankolást sem hagyják ki, ha ott járnak, az üzemanyag ára is kedvezőbb ugyanis a hazainál.

Nyitókép: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top