nlc.hu
Aktuális
Lába kélt egy vármegyés táblának

Lába kélt egy vármegyés táblának, akár több év börtön is várhat az elkövetőre

Jó poénnak tűnhet ellopni a táblát, de komoly büntetés jár érte.

Bár még csak kevesebb, mint egy hónapja kezdet megjelenni az első vármegye táblák, máris lopják őket – számolt be a Pénzcentrum a rendőrség honlapja alapján.

A portál a hatóságok weboldalán az egyedi azonosítójellel nem rendelkező tárgyak listáján szúrta ki a Vas vármegye feliratú útjelzőtáblát. Az elkövető valószínűleg nem is tudja, de ha megtalálják, akkor komoly büntetésre számíthat. A hatályos jogszabályok értelmében akár három év börtönt is kaphat.

Képernyőfotó a körözésről

Képernyőfotó a körözésről (Forrás: police.hu)

„Aki közlekedési útvonal, jármű, üzemi berendezés vagy ezek tartozéka megrongálásával vagy megsemmisítésével, akadály létesítésével, közlekedési jelzés eltávolításával vagy megváltoztatásával, megtévesztő jelzéssel, közlekedő jármű vezetője ellen erőszak vagy fenyegetés alkalmazásával vagy más hasonló módon más vagy mások életét vagy testi épségét veszélyezteti, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”

– áll a BTK. vonatkozó fejezetében.

A Közlekedéstudományi Intézet szerint a fő szabály, hogy minden olyan tábla ellopása vagy megrongálása, ami kötelező utasítást ad, vagy ami után változtatni kell a haladásunkon, bűncselekménynek minősül. Ebbe pedig az új vármegyés táblák is beletartoznak.

Az új táblákat egyébként január elsejétől folyamatosan helyezi ki a Magyar Közút – írta meg a Pénzcentrum. Korábi információk szerint a vállalatnak 714 darab megyehatárjelző táblát kell átírnia, amit költséghatékony módon, átmatricázással igyekeznek megoldani, de valószínűleg még így is több olyan tábla akad, amit cserélni kell.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top