nlc.hu
Aktuális

Mennyi pénzbírság jár a népszámlálás elmulasztásáért

Megúszhatja a pénzbüntetést, aki nem kért a népszámlálásból

A KSH nem kezdeményezett egyetlen közigazgatási eljárást sem, hogy pénzbírságot szabjon ki arra, aki nem vett részt a legutóbbi népszámláláson.
Népszámlálás kérdőív

Ahogy a Központi Statisztikai Hivatal a 24.hu megkeresésére elmondta, nem célja a népszámláláshoz kapcsolódó szankcionálás, pedig a kitöltés időszakában sokszor hallhattuk, hogy akár 200 ezer forintos büntetést is kaphatnak azok, akik nem vesznek részt a kérdőív kitöltésében.

Bár a népszámlálásról szóló törvény szerint a népszámlálásban kötelező a részvétel, és aki ezt megtagadja, arra súlyos bírság is kiszabható.

A KSH a 24.hu-val azt közölte, hogy „a hivatalos statisztikáról szóló törvény kimondja, hogy a fővárosi és vármegyei kormányhivatal – a jogsértés elkövetésétől számított egyéves jogvesztő határidőn belül indított eljárásban – közigazgatási bírsággal sújtja azt az adatszolgáltatót, aki vagy amely

a) kötelező hivatalos statisztikai adatszolgáltatást nem vagy nem az előírt határidőre teljesíti,
b) a hivatalos statisztikai célú adatátvételre, adatátadásra vonatkozó kötelezettségét megszegi.
A büntetési tételekről első körben ugyanakkor nem küldtek konkrét számokat, azt viszont közölték, a közigazgatási eljárásokkal kapcsolatos kérdések ügyében a fővárosi és a vármegyei kormányhivatalok az illetékesek.” 

A tisztánlátás kedvéért a 24.hu a Miniszterelnökség Sajtóirodát is megkereste a fenti kérdésekkel, ám csak egy rövidke választ kaptak: azt mondták, hogy a válaszadást megtagadókkal szemben a KSH jogosult közigazgatási hatósági eljárást kezdeményezni a fővárosi és vármegyei kormányhivatalnál, erre azonban (mostanáig) egyetlen esetben sem került sor.

A KSH hálás a lakosság közreműködéséért, és nem kezdeményezett egyetlen közigazgatási hatósági eljárás megindítását sem. A népszámlálás során beérkezett 9,2 millió kérdőív feldolgozása jelenleg is folyamatban van. Ez a becsült várható népességszám 96%-a, úgy számolják, hogy körülbelül 358 ezer ember válasza hiányzik a rendszerből.

November végéig a KSH még dönthet úgy, hogy a népszámlálást elbliccelőkkel szemben mégis kezdeményezi az eljárást, de a kommunikációjuk szerint nem terveznek ilyesmit.

Nyitókép: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top