nlc.hu
Aktuális

Vizsgálat Andrea Riseborough színésznő Oscar-jelölése miatt

Az egész filmszakmát meglepte Andrea Riseborough színésznő Oscar-jelölése, vizsgálatot indított a filmakadémia

A To Leslie című független film csupán 27 ezer dollárt bevételt hozott, és senki sem érti, hogyan lehetett Andrea Riseborough színésznő jelölt az Oscarra.
Andrea Riseborough angol színésznő érkezik a BAFTA Tea Partyra a Four Seasons Hotelbe Los Angelesben, Kaliforniában 2023. január 14-én

Felülvizsgálja az idei Oscar-jelöléseket az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia, miután Andrea Riseborough brit színésznő hatalmas meglepetésre felkerült az Oscar-jelöltek listájára – írja a Reuters

A 41 éves Andrea Riseborough a To Leslie című független film főszerepében egy egyedülálló, alkoholista anyát alakít, amiért a legjobb színésznőnek jelölték. Ám a jelölés a filmkritikusokat és a teljes filmes szakmát is meglepte, sokak szerint a színésznő érdemtelenül került be a jelöltek közé. Októberi megjelenése óta a To Leslie mindössze 27 ezer dollárt hozott a jegybevételekből, és igazán senki nem hallott róla.

A Puck című hollywoodi szakmai hírlevél szerint Riseborough a nagyon agresszív támogatói kampánynak köszönheti a jelölést, ám ezzel megsértették a filmakadémia által meghatározott lobbiszabályokat. Állítólag a film rendezőjének felesége, Mary McCormack színésznő és barátai rengeteg e-mailt küldtek és hívogatták az akadémia színészi tagozatának tagjait, és szinte könyörögtek nekik, hogy nézzék meg a filmet, és posztoljanak Riseborough alakításáról. Így aztán A-listás sztárok – köztük Susan Sarandon, Helen Hunt, Zooey Deschanel és Kate Winslet méltatták a színésznő alakítását, és segítettek neki elnyerni a jelölést.

Az amerikai filmakadémia közlése szerint a vizsgálat célja, hogy megbizonyosodjanak arról, a résztvevők semmilyen előírást nem szegtek meg a kampányok során, és kiderítsék, szükség van-e a szabályok módosítására a közösségi média és a digitális kommunikáció korában.

A vizsgálat eredményeképpen elképzelhető, hogy visszavonják majd a színésznő jelölését, ám erre kicsi az esély, ugyanis az elmúlt 95 évben csupán kilenc alkalommal fordult elő ilyen.

(Kiemelt kép: Michael Tran / AFP)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top