nlc.hu
Aktuális
Illegális idősotthon Kecskeméten

Illegális idősotthonra csaptak le Kecskeméten, nyugdíjasok ingatlanjait szerezték meg az üzemeltetők

Az illegális idősotthont működtető család megszerezte a gyakran demens, leromlott egészségi és fizikai állapotú betegek vagyonát.
A montázson egy kerekesszékben ülő férfi, illetve egy rendőri akció a kecskeméti illegális idősotthon ügyében

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) előkészítő eljárást folytatott vesztegetés, vesztegetés elfogadása miatt – illetve közreműködött a Kecskeméti Rendőrkapitányságon csalás miatt folyamatban lévő büntetőeljárásban – egy kecskeméti család négy tagja ellen, akik Kecskemét-Hetényegyházán éveken át engedély nélkül működtettek egy illegális idősotthont, ahol a pácienseknek az ellátásért fizetniük kellett. 

Az intézménybe a gondozottak egészségügyi dolgozók közvetítésével kerültek be, ők jelezték az idősotthon „üzemeltetőjének”, hogy mely betegek rendelkeznek ingatlanvagyonnal, és – ami szintén nagyon fontos volt – kiket nem látogat a családja.

Az otthon működtető családdal összejátszó kórházi kapcsolatuk meggyőzte a gyakran demens, leromlott egészségi és fizikai állapotú betegeket arról, hogy az adott idősotthonba szállítsák, mert ott az ellátásuk és gondozásuk biztosított. Ezzel párhuzamosan ügyvédi és szakértői közreműködéssel az ingó- és ingatlanvagyonukat megszerezték. A bűnözői csoport az évek során több tucat ingatlant szerzett meg és értékesített.

A szervezet tagjainak embertelenségét bizonyítja az az eset is, amikor egy nagyon súlyos állapotban lévő idős férfit hozattak ki a kórházból, akit egy betegszállításra alkalmatlan gépkocsival akartak az idősotthonba vinni azért, hogy a vagyonát megszerezzék.

A beteg kritikus állapota miatt az NVSZ munkatársai rendőri erővel léptek közbe, és a mentőszolgálat segítségével visszaszállíttatták a kórházba. Az idős férfi néhány hónappal később elhunyt.

2022 nyarán a Nemzeti Védelmi Szolgálat nyomozást kezdeményezett az „üzemeltető” család 4 tagja, valamint a velük összejátszó ügyvéd, kórházi vezető ápoló, valamint kórházi szociális munkás ellen a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon.

A kecskeméti nyomozók más szervek és szakértők bevonásával végrehajtott akciójuk során a bűnözői csoport tagjait többrendbeli, különösen nagy kárt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt 2022. július 19-én elfogták. Jelenleg a szervezet 5 tagja letartóztatásban van, míg egy ember bűnügyi felügyelet alatt áll.

A KR NNI Vagyonvisszaszerzési Hivatal Nyomozó Osztálya az ügy kapcsán eddig 5 ingatlant vett zár alá, összesen 20 millió forint értékben.

Alig tíz napja számoltunk be egy másik illegálisan működő idősotthonról: Kaposváron 30-40 idős, több esetben ágyhoz kötött embert láttak el, de rengeteg szabályt megszegtek, és ágyhoz kötötték az ápoltakat.

(Kiemelt kép: nlc-montázs, forrás: YouTube/Nemzeti Védelmi Szolgálat)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top