nlc.hu
Aktuális
Ortopéd cipős csalók

3 és fél milliárdot csalhattak ki az ortopéd cipős szélhámosok

Több ezer beteg adataival visszaélve írtak fel drága ortopéd cipőket.
ortopédia

Bilincsben vitték el hat szociális intézmény vezetőit és dolgozóit Pest, Heves, Komárom-Esztergom és Borsod megyében. Vesztegetéssel gyanúsítja őket a Nemzeti Nyomozó Iroda. A rendőrök – akik kedden csaptak le a szociális intézmény vezetőire – szerint az otthonokban gondozottak adatait eladták annak a kft.-nek, amelyik gyógyászati segédeszközökkel csalhatott el 3 és fél milliárd forintot jogosulatlanul visszaigényelve az állami támogatásokat – számolt be az RTL Híradó.

A rendőrök másfél éve fogták el a banda tagjait. Később két orvost, négy cégvezetőt és egy asszisztenst vettek őrizetbe. 

A gyanú szerint az orvosok több ezer, sokszor idősotthonban magatehetetlenül fekvő ember adatait felhasználva írtak fel drága gyógycipőket. A gyártó cégek ezután felvették a cipők és kötszerek után járó állami támogatást, a többszáz millió forintot pedig a társaikkal elosztották.

A most elfogott gyanúsítottak szabadlábon vannak. A rendőrök szerint a gyártócégekkel kapcsolatban álló kft. vezetője tőlük kaphatta meg az otthonok lakóinak személyes adatait, amiket aztán ráíratott az orvosoktól kapott kitöltetlen receptekre.

A cégvezető a gyanú szerint négy intézményvezetőtől, egy szociális otthonban dolgozó betegápolótól és egy intézet főnővérétől szerezte meg a gondozottak adatait. Volt, akinek ezért cserébe 30 ezer forintot fizetett, másnak havonta utalt, két és fél év alatt összesen csaknem 2 és félmillió forintot.

A csalási ügynek már 70 gyanúsítottja van, köztük 28 orvos, cégvezető és a 6 szociális intézményi dolgozó.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top